Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сдружение за равни права в здравеопазването работи по проект “Да подадем ръка"
Автор: Екип Varna24.bg 12:28 / 08.08.2013Коментари ()871
Сдружение за равни права в здравеопазването работи по проект "Да подадем ръка". Той ще бъде реализиран чрез пет дейности. Насочен е към самотните възрастни хора, живеещи на територията на Община Варна, и цели тяхната интеграция в обществото.

Причините да подходим към работа с целевата група - самотно живеещи възрастни хора, са:
Моделът на стареене, който всеки човек следва, зависи от неговата индивидуалност и уникални житейски обстоятелства. Психичният статус, самочувствието и социалната активност на възрастния човек са непосредствено отражение от начина му на живот до и по време на късната възраст.

С напредване на възрастта, независимостта на възрастните хора става до голяма степен функция от техния здравен статус, лични, финансови и обществени ресурси. Тенденцията към преобладаване на хроничните заболявания в тези възрастови групи има огромно влияние върху търсенето на дългосрочни грижи. Старите хора са в значителен риск от развитие на психични разстройства поради изредените по-горе рискови фактори. Налага се развитие на обширни услуги за психична здравна грижа, започвайки от превантивните мерки до ранната интервенция, осигуряване на услуги и управление на проблемите, свързани с психичното здраве на възрастните хора.

Един от основните подходи към осъществяването на успешно стареене е утвърждаване на позитивен образ на остаряващия човек и насърчаване на солидарността между поколенията, което може да бъде постигнато чрез:
- постигането на здравословно стареене, включително и осведоменост по отношение на правата и задълженията при получаване на здравни услуги;
- осъществяване на социални връзки, както с хора от същата възрастова категория, така и с по-млади хора;
- семейно консултиране, подкрепа на семейните грижи;
- обучение през целия живот;
- поощряване участието на доброволци в грижите за възрастни и стари хора;
- създаване на достъпна социална среда, поддържане на социалната компетентност и преодоляване на социалната изолация.

При изучаване на психологията на стареенето и старостта се натъкваме на цялата сложност от явления, включващи взаимна обусловеност на биологични, психични и социални фактори. Стареенето е генетично програмиран процес, оформил се в еволюцията, който включва сложни възрастови изменения на всички нива в организма. Той е едновременно процес на деструкция и процес на развитие, включващ сложно взаимодействащи си явления на упадък и придобивки.
Поради тази причини проектът "Да подадем ръка" ще спомогне за достойното остаряване на самотните възрастни хора на територията на Община Варна.

От една страна той е насочен към целевата група, но изхождайки от заложените в него цели и задачи, той ще спомогне и на възрастните хора като цяло.

Чрез реализацията на проекта "Да подадем ръка" самотните възрастни хора на територията на Община Варна ще подобрят своя социален статус и своето здраве. Причините са, че тези лица ще бъдат извадени от потискащата среда на еднообразието, обусловено от това, че са самотно живеещи. Липсата на комуникация води до психични и здравословни проблеми, отчаяние, липса за живот.

В процеса на стареене се отбелязват някои общи тенденции в изменение на личността като намалена поривност и спонтанност, предпазливост, ригидност на поведението, понижена самооценка, депресивна нагласа, стесняване и вътрешно пренасочване на интересите, интравертираност и др. Променят се социалният статус и динамичният стереотип, както и цялата ролева мрежа на личността. Налага се възрастният човек да изменя своята "Аз-концепция" поради загуба на предишната автономност и нарастваща зависимост от другите при удовлетворяване на своите ежедневни потребности.

Проектът е одобрен по конкурс за малки проекти на тема: "Социално включване на хора в неравностойно положение, чрез насърчаване инициативи на неправителствени организации от Община Варна". В изпълнението му Сдружението за равни права в здравеопазването си партнира и с други организации в града.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sdruzhenie-za-ravni-prava-v-zdraveopazvaneto-raboti-po-proekt-Da-podadem-ruka-447579
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.