Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Млади варненски художнички с първа изложба
Автор: Екип Varna24.bg 10:42 / 11.09.2013Коментари ()1003
©
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Две млади варненски художнички Анастасия Силенски и Дария Йорданова представят своята първа изложба, която ще се открие на 13-и септември от 18.30 часа на ул. "Драгоман" 14.

Благословени от неуморния дух на младостта, двете напълно различни като темперамент художнички нe се страхуват да разтворят сетивата си, като се оказват в плен на собствените си фантазии. Съвместните им проекти започват още в гимназията, останала скъп спомен за тях - НГХНИ "Константин Преславски" - Варна. След завършването си Анастасия Тодорова и Дария Йорданова поемат по различни пътища, като се възползват от появилите се пред тях възможности, а други създават сами. Такава е и настоящата им първа самостоятелна изложба.

Вдъхновени от учението на Толтеките - стара американска култура, авторите се отдават напълно на усета си за създаване. Следвайки духа, навлизат в най-дълбоките дебри на човешката душа. Хармонично преплетени, двете същности, както съзнателно, така и интуитивно подбират и усвояват техники за достигане на освобождаване. Освобождаване от ежедневието и осъществяване на истинско намерение и чиста любов, а всяко истинско намерение осигурява връзка със свободата.

"Толтек" е дума, идваща от Науатл - езика на ацтеките, и означава "артист". Всички ние сме артисти, сътворяващи света около себе си, сътворяващи история. Възползваме се от този шанс и творим - това е нашата връзка с Великия дух. За нас изразяването на емоциите посредством материал е дар, който дълбоко ценим и следваме непоколебимо, дори и понякога да ни се струва, че фантазиите ни надминават възможностите. За щастие сме се убедили, че това са страховете на невярващите. Създаването и достигането до далечни форми в представите ни е възможност за обитаване на нови, необичайни светове.

Думата «Нагуал» означава «живот». Обикновено Нагуалът е учител, предводител, същество, способно на  силни енергийни маневри. Създание, стремящо се към безгранична свобода. Това е магическата, безкрайната половина на човека, тази над рационалността. Да следваме тази част от себе си вдъхновява желанието за живот. Шлифова представата за нови хоризонти. Изпълва Нагуала. Кара те да се чувстваш пълноценен, въпреки ежедневието. Енергизира и осмисля празните места на съществуването. Лекува.

В изложбата са представени творби, почерпили видения и живот не от познатия ни досега свят, с който се срещаме всеки ден. В някои от тях са пресъздадени обичайни понятия от реалността с нереални нюанси и елементи. Изобразявайки земния живот, авторите предлагат алтернативни форми на съществуване.

Оставили се напълно в ръцете на Нагуала, фантазията им отпътува към далечни култури и земи. Подчертан е интересът към народи и култури, които може би са били и наши предци. Част от работите излъчват тайнственост и мистериозност, а други са антропологично пресъздадени и са лесно смилаеми за съзнанието. Въздействието върху всеки зрител би било различно, в зависимост от това, докъде е способен да се освободи от знанието за познатите форми, цветове и обкръжение.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mladi-varnenski-hudozhnichki-s-purva-izlozhba-453157
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.