Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна е домакин на Международен конгрес за син растеж в Черноморския регион
Автор: Екип Varna24.bg 07:10 / 19.09.2013Коментари ()1035
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
100 участници от България, Румъния, Украйна и Турция ще се включат в конгреса "Син растеж в Черноморския регион - перспективи и възможности", който ще се проведе на 19 и 20 септември във ваканционен клуб "Ривиера". Конгресът е организиран от Морски клъстър България със съдействието на Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия и Европейската мрежа на морските клъстъри.

В работата на конгреса ще вземат участие представители на Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия, на Европейската мрежа на морските клъстери, Сий Юръп, Министерство на транспорта, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, ВВМУ, ТУ Варна, Асоциация на производителите на рибни продукти. Сред поканените за събитието гости са евродепутат Маруся Любчева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Морска администрация, кметовете и областните управители на Варна, Бургас и Русе, представители на сродни организации от Турция, Украйна, Румъния, представители на българския морски бизнес и научно- изследователски организации.

"Син растеж" е дългосрочна стратегия на Европейската комисия в подкрепа на растежа в морския сектор като цяло. Нейната цел е да се справи с предизвикателствата (икономически, екологични и социални), засягащи всички сектори на морската икономика; да изтъкне синергиите между секторните политики; да проучи взаимодействията между различните дейности и тяхното потенциално въздействие върху морската околна среда и морското биоразнообразие; да открие дейности с висок потенциал за растеж в дългосрочен план и да ги подкрепи, като премахне административните бариери пред растежа, насърчава инвестициите в изследвания и иновации, стимулира придобиването на умения чрез образование и обучение. Синият растеж е насочен към съществуващи, нововъзникващи и потенциални дейности като морски транспорт на къси разстояния, крайбрежен туризъм, офшорна вятърна енергия, обезсоляване, използване на морските ресурси във фармацевтичната и козметичната индустрия.

Целта на форума е да се представи европейската стратегия за син растеж в черноморския регион и възможностите на клъстерните обединения за повишаване конкурентноспособността на отрасъла, при прилагане на добрите европейски практики.

Основните теми, които ще бъдат поставени на обсъждане в двата дни на конгреса, са свързани с местните и глобални политики за устойчив растеж на сектора на морския транспорт, развитието на регионалните морски клъстери на фона на най-добрите практики от други европейски морски клъстери, както и ролята на клъстерите за повишаване на силата и развитието на морския сектор.

Пресконференцията за откриването на конгреса ще бъде на 19.09. от 11:00 ч. в хотел Ривиера бийч, ваканционен клуб Ривиера в курорта Златни пясъци.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Varna-e-domakin-na-Mezhdunaroden-kongres-za-sin-rastezh-v-Chernomorskiya-region-454548
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.