Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Калина Попстефанова: Ще обявим лятната програма за децата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 01.06.2008Коментари ()1013
Калина Попстефанова, директор на общинска дирекция "Младежки дейности и спорт" във Варна за програмата на лятната ваканция на децата пред радио "Фокус" - Варна.

Този празник не липсва от календара на вашата дирекция, какво специално и интересно сте подготвили утре за децата от Варна, и не само от Варна, разбира се?

Знаете, че всяка година община Варна прави нещо за варненските деца. И тази година ще имаме празници и сме решили основно да ги насочим към морето, плажа, които вече започват да ни привличат в топлите дни. Утре в 10 часа на плажната алея до трета буна ще направим един голям детски празник и ще запознаем децата с всички водни спортове. Те ще имат възможност да се качат на гребно-ветроходни лодки, на яхти, да видят сърфове. Също така ще има плажни игри на пясъка, многобой, тоест връзване на морски възли, мятане на хвъргало, дърпане на въже. Също така на пясъка ще има волейбол за момчета и плажен футбол за момичета, тоест, плажът ще оживее до трета буна. Ще има клоуни и много подаръци.

Това е чудесно, деца родени до морето трябва имат повече познания и трябва да бъдат по-близо до водата. Това ли беше всъщност причината да организирате точно там празника, до трета буна?

Това е причината, за което искам специално да благодаря на концесионерите. Ние заемаме един от техните плажове, зарадвахме се, че те с удоволствие го предоставиха. Даже ще има много хубави награди, включително и от концесионерите на варненските плажове. Нека това да го оставим като изненада, наградите са много привлекателни.

Следобед, обаче, празникът ще продължи...

До 14-15 часа ще продължи празникът, около 14.00 часа ще направим награждаването. Исках да допълня, че варненците, за съжаление, не са много морски хора, се оказва, по отношение на водните спортове, а са по традиционните спортове, тези които са на сушата. Ще ми се и през следващите години да ориентираме младото поколение към естествения ресурс на града, а именно морето. Мисля, че това много ще им хареса. Особено за малките, които искаме да увлечем, защото преодоляването на страха от водата трябва да стане на тази възраст, до шест-седем години, и ако това стане, те са открити вече за всички водни спортове. Във връзка с това в 15 часа следобед ще покажем наистина най-малките обучени плувци, това са родени през 2000 година деца. В комплекс Приморски около сто деца ще преминат 50-метровата дистанция, както се казва- съвсем прясно обучени малчугани, които вече могат да плуват. В същото време, в 15 часа, на тенис кортовете в Морската градина децата, които се занимават активно с този спорт ще могат да демонстрират знанията си и всъщност това е за утрешния ден. Разбира се, сцена Раковина както винаги през целия ден ще бъде заета. Има изяви на Lions club, клуба на лъвчетата и на много други. Просто за всички любители на всякакви занимания ще предложим по нещичко.

Излишно е да уточняваме, че всички тези игри са безплатни, с достъп за всички...

Безплатни са. Абсолютно свободен е достъпът до всичко. Каним всички деца, разбира се, поканата е и към родителите. Разчитаме родителите да отделят време да се позабавляват, заедно с децата и така да ги подкрепят, да ги насърчат в спортуването.

Вие имате и сериозна лятна програма, която обаче е в процес на подготовка все още. Могат ли родителите да разчитат отново на организирани от общината, и разбира се, от вашата дирекция, занимания, които също много добре осмислят времето през ваканцията?

Да, и през тази година ще предложим програма. Тя ще бъда обявена в училищата. Амбицията ни е да я обявим до 15 юни. Тя ще бъде изложена на витрини в училищата, видими дори, когато те са затворени. Родителите, ако проявяват интерес, да минат край училището, където учи детето им, ще могат да прочетат предложенията. Традиционно, както винаги, ще акцентираме върху заниманията в Екоцентъра в Зоокъта, които в последните години се радват на много голям интерес, занимания със скаути, различни занимания в градината за билки в Екоцентъра в Зоокъта във Варна. Също така ще има занимания в Морска градина, в Младежки дом. Очаквайте тази програма, ще я представим в училищата, а, разбира се, и на медиите.

Имате ли достатъчно голям потенциал и подготвен екип да поеме повече желаещи от миналата година?

Имаме екип. Специално Екоцентърът работи целодневно, достъпът е свободен там. Родителите могат да оставят децата си за няколко часа, за целия ден. Редът на записване ние ще го изложим в програмата. Също така се надяваме в училищата както миналата година учители да предложат дни и часове, когато ще занимават деца от техните училища със спорт.

Източник: р. "Фокус" - Варна



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kalina-Popstefanova-Shte-obyavim-lyatnata-programa-za-decata-vuv-Varna-45502
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.