Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Плажовете в Бяла тотално опустяха
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 24.09.2013Коментари ()1066
© Днес +
В края на летния сезон плажовете в Бяла тотално опустяха. Тук-там се срещат ентусиасти решили да съберат тен през последните слънчеви дни. На метри от брега срещаме спасителят Мишо, който вече трета година бди за здравето и живота на плажуващите.

"Мъчно ми е, че лятото отмина така бързо, не успях да се насладя на екзотиката му, ще ми липсва", казва спасителят. И добавя, че откак се захванал със сезонната работа срещнал много непослушни туристи. Едни отказвали да се подчинят на заповедите му да излязат от морето при червен флаг, а други директно влизали в конфликт с него. "Но най-опасни са руснаците. Пият до сутринта, а после атакуват вълните, мислят, че са безсмъртни", разкрива неволите си, спасителят. Не крие, че предпочита българските летовници, които хем са дисциплинирани, хем идват по-трезви на плажа, в сравнение с чужденците.

Всъщност руските туристи са едни от най-ухажваните в градчето. По-голяма част от рекламните пана пред магазините са изписани на техния език "Да не говорим, ако се захванеш с бизнес с недвижими имоти, трябва да си с руска филология", коментират с усмивка беленци.

Руснаците са предпочитани клиенти и от онези, които търгуват на дребно с пчелен мед и домашни култури. Наскоро семейство московчани изкупили цялата продукция от мед на производител от Бяла, като му заръчали за догодина да подготви двойно количество. "Какво го правят този мед, продават ли го, подаряват ли го, не сме виждали такава консумация в нито едно българско семейство", дивят се хората.

И добавят, че всъщност колкото и да са недисциплинирани руските туристи, то те си остават едни от най-близките ни по език, маниери и по социален живот. Наравно с българските курортисти те пеят наши песни, знаят наизуст репертоара на Лили Иванова и се включват в българските фолклорни програми все едно, че са отрасли у нас", коментират беленци в края на сезона.

Техните надежди за по-добро развитие на града са свързани и с евентуалното преминаване на Обзор към Варненска област.

Преди седмица, губернаторът на Варна заяви, че туризмът в Обзор има много стабилна възможност за развитие, тъй като там се намира една от най-дългите плажни ивици по нашето Черноморие. Именно тогава стана ясно, че община Бяла пък е сред трите в региона, която най-добре се справя с усвояването на европейските средства.

Ето защо и живеещите в Бяла смятат, че евентуално преминаване на Обзор към община Бяла ще доведе до много повече приходи и по-добро икономическо развитие.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Plazhovete-v-Byala-totalno-opustyaha-455554
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.