Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски лекари внедриха авангардна техника за безкръвна подмяна на аортна клапа
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 05.12.2013Коментари ()1900
© Impact Press Group
На 02.12. и на 03.12.2013 г. в УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна, се осъществиха първите процедури за неоперативна (безкръвна) подмяна на аортна клапа при 5 болни от региона на Варна и Североизточна България. Операциите бяха извършени от д-р Веселин Вълков от Първа клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Марина". Тези уникални за страната операции се реализираха в резултат на изключителния професионализъм на варненските лекари, сътрудничеството с екипа на проф. Шангъл и д-р Лауле от Клиниката по интервенционална кардиология в Университетска болница Шарите, Берлин, Германия и съдействието на фирма Медтроник.

Гаранция за успеха бе интердисциплинарния подход със създадения отлично функциониращ екип от кардиолози, кардиохирурзи и реаниматори, както и уникалната апаратура, която преди месец бе въведена в експлоатация в УМБАЛ "Св. Марина" - една от най-модерните в страната. Първите успешно поставени TAVI ни дават увереността, че тази съвременна и иновативна терапия на болните с аортна стеноза ще продължи да се развива в лечебното заведение и ще стане ежедневна дейност в името на доброто на пациентите. Ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" и МУ-Варна винаги са подкрепяли въвеждането на иновативни методи в медицината. (Аортната стеноза е клапно заболяване на сърцето, чиято честота нараства с възрастта. То може дълго време да бъде без оплаквания, но след началото на симптомите и най-често в резултат на сърдечна недостатъчност, прогнозата е много лоша. Единственото лечение досега бе оперативното, което при пациентите в напреднала възраст и с множество придружаващи заболявания е с повишен риск. От 2003 г. в света вече се прилага и щадящо интервенциално лечение на такива болни, известно като транскутанно имплантиране на аортна клапа (TAVI). Тя представлява поставяне на нова клапа чрез катетър и без отваряне на сърцето, което носи много по-нисък непосредствен риск при сравними с оперативното лечение резултати).

Проф. Шангъл преди отпътуване от страната заяви, че УМБАЛ "Св. Марина" е високотехнологична европейска болница и сътрудничеството между клиниката по интервенционална кардиология на болница Шарите, Берлин и УМБАЛ "Св.Марина" ще продължи.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-lekari-vnedriha-avangardna-tehnika-za-bezkruvna-podmyana-na-aortna-klapa-467634
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.