Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Модерните будки по варненските спирки изправиха на нокти съветниците
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 09.12.2013Коментари ()4527
© Varna24.bg
Снимка Архив
Варненски общински съветници питат кой и по какъв начин е разрешил на веригата Lafka да постави свои обекти по спирките във Варна. Членовете на правната комисия и на комисията по търговия и рекламна дейност решиха да изискат от общинската администрация и от кмета Иван Портних концесионния договор за спирките, както и становище от правната дирекция кой и на какво основание е допуснал появата на модерните будки. Варненските избраници разгледаха на днешното си заседание проекта за нова Наредба за реда за поставяне на преместваеми обекти в града, предаде Дарик.

Спирките бяха отдадени на концесия от общината през 2006 г. Концесията беше разделена на 4 пакета, като всеки от тях беше спечелен от различна фирма. Победителите имаха право да поставят павилиони върху общинската земя, като условието към тях бе да продават единствено печатни издания. Продажбата на алкохол, цигари и кафе, каквито се предлагат във веригата Lafka, беше забранена. Срокът на концесията бе 15 години.

Младен Енчев, който от 20 години има фирма за разпространение на вестници, разказа, че обектите по концесионния договор са 160. Четирите компании са фалирали и със съгласието на екскмета Кирил Йорданов всички павилиони по спирките са били изкупени от Делян Пеевски, сочен за собственик на новите будки.

"Търгът беше само за продажба на печатни издания, никаква друга дейност не беше разрешена. Нормално за 4-5 години фирмите победителки фалираха. Тъй като от преса вече не се печели, в будките се продава още алкохол, тютюневи изделия и др. По този начин бяха убити всички 17 варненски фирми за разпространение на преса. Последен съм аз, но в момента агонизирам и скоро ще престана да съществувам", каза Енчев. Той сподели, че през последните три месеца е затворил 10 от общо 30 павилиона, които е имал. В скоро време ще спусне кепенци и на останалите 20.

"През септември зададохме въпрос на кмета какъв е бил начинът на отдаване и кой е истинският собственик на лавките, но отговор все още не сме получили. Съгласно концесионния договор е недопустимо обектите, предмет на концесията, да бъдат преотдадени", добави Енчев.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Modernite-budki-po-varnenskite-spirki-izpraviha-na-nokti-suvetnicite-468332
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.