Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Идеята за нов зоопарк във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 14.06.2008Коментари ()1402
© Varna24.bg
Идеята за изграждане на новата зоологическата градина се роди миналата година. Тя среща пълната подкрепа на местната власт в лицето на кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Предвижда се новият атракцион да бъде изграден върху военен имот, като за целта вече са проведени разговори с министъра на отбраната Николай Цонев.

По думите на директора на зоологическата градина Тодор Христов новият парк ще се простира върху площ от над 60 декара и ще отговаря на всички европейски изисквания. Освен това посетителите ще имат възможност целогодишно да разглеждат всички животни. Сега през зимата топлолюбивите видове се прибират в зимни помещения и хората не могат да ги видят, посочи Христов.

Поне два пъти ще бъдат увеличени експонатите в новата зоологическа градина. Предвижда се тя да включва и терариум, а един от обитателите му да бъде крокодил. Ще се постараем да имаме от всички видове животни по определен брой. Вероятно ще има и някакво голямо животно като слон, но няма да изпадаме в грандомания да имаме от всички видове, каза шефът на зоокъта.

Според негови изчисления нужната инвестиция е в порядъка на 10-12 млн. лева. Основен източник за осигуряване на финансирането е община Варна. Могат да се потърсят и фирми, които да спонсорират част от строителството. Смятам, че има варненци с големи възможности, които биха подкрепили един такъв проект. Намирам го за съвсем резонно, тъй като в края на краищата градината ще се посещава от всички деца на Варна, коментира Христов.

Плановете предвиждат до края на тази година да приключи проектирането, а следващата да започне строителството. Надяваме се след три години, когато варненската зоологическа градина чества 50 години, да открием новия парк, каза Христов.

Източник: Dnesplus.bg


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ideyata-za-nov-zoopark-vuv-Varna-47167
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.