Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненските автоинструктори извадиха наяве всички сериозни проблеми по улиците на града
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 19.03.2014Коментари ()1512
© Varna24.bg
Варненските автоинструктори решиха да поемат инициатива и да извадят наяве всички сериозни проблеми по улиците на града. Те изпратиха до транспортната комисия на Общинския съвет списък с общо 32 места, където има нужда от спешна намеса, за да се повиши безопасността и да се предотвратят проблеми, с които шофьорите се сблъскват всекидневно.

Проблемите са разделени в общо шест групи, според това с какво са свързани - хоризонтална пътна маркировка, пътни знаци, светофари, регулиране на движението, пешеходни подлези и пътеки. В последната, шеста група, са посочени пътните участъци, където според автоинструкторите трябва да бъдат направени по-крупни инвестиции, като изграждане на нови ленти, платна и продължаване на вече съществуващите. Според Атанас Балабанов, председател на местния съюз на инструкторите, тези 32 обекта са само част от нередностите по варненските улици, които са ясни и без да се прави подробен и задълбочен анализ на уличния трафик.

Комисията "Транспорт" към Общинския съвет на практика отказа да се произнесе по сигналите на варненските автоинструктори. По предложение на председателя й Жельо Алексиев (ГЕРБ) обаче те ще бъдат насочени към комисията по безопасност на движението. Този междуведомствен орган, оглавяван от зам.-кмета по сигурността Тодор Иванов, събира в едно представители на общината, Областната дирекция на вътрешните работи, Областното управление за пожарна безопасност и защита на населението, Пътно управление, Общинска полиция, както и неправителствени организации за безопасност на движението. Очаква се именно те да се произнесат по предложенията и сигналите, а след това кметската администрация да предприеме мерки, ако се наложи и след повторно разглеждане в Общинския съвет.

Преди обаче общината да предприеме конкретни действия, варненеци могат да прочетат тук кои са най-опасните и объркани места по варненските улици според експертната оценка на автоинструкторите.

Маркировката - объркана и подвеждаща

Проблемите с пътната маркировка са поставени на първо място в списъка на варненските автоинструктори, вероятно защото са по-лесни за отстраняване, особено в този сезон, когато традиционно тя се подновява. Според специалистите на много места линиите по пътното платно са подвеждащи. "Не може, движейки се, да виждаме в лентата за предварително престрояване примерно маркировка направо и наляво, а след това да се озовем на задължителна посока направо", коментират инструкторите. Според тях има и друг масов проблем - старата маркировка, която вече не важи, се заличава с черна боя, която обаче много бързо се изтрива и така указанията в лентата стават доста неясни за шофьорите.

Друг проблем е обособяването на спирки, и по-конкретно както това е направено на бул. "Цар Освободител", до Техникумите и до газостанцията във "Възраждане". Там шофьорите трябва да се престроят в лява лента, а след 30 метра да се върнат обратно, при това дори в момента да няма автобус. Според тях това е нелогично.

На кръстовището на бул. "Република" и "Цар Освободител" под "Кауфланд" маркировката в дясната лента е променена по незнайни причини и вместо направо и надясно, сега там стрелката е само надясно.

На бул. "Ген. Колев" на кръстовището с ул. "Царевец" пък има друг абсурд - дясна лента за направо започва от нищото, а лява лента за направо изведнъж става само наляво.

Според варненските инструктори на кръстовището на ул. "Г. Бенковски" с бул. "Владислав Варненчик" може да се пусне и лява лента за направо, но това не е направено.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-avtoinstruktori-izvadiha-nayave-vsichki-seriozni-problemi-po-ulicite-na-grada-484637
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.