Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фермер изтрови с химикали над 300 кошера
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 26.06.2008Коментари ()688
Няколко пчелина в района на с. Тригорци, община Балчик, бяха натровени по най-безотговорен начин в разгара на медобера от кориандър, алармираха стопани. Те констатират приблизително 100% унищожаване на летящите пчели. Загубите не са само за пчеларите, но и за самите земеделци, коментираха производители, тъй като слънчогледът е пред цъфтеж, а пчелите са унищожени. Установено е, че пчелното опрашване носи 40% от реколтата.

В района на Тригорци са регистрирани около 300 кошера.
На въпрос имало ли е предупреждение за предстоящото пръскане с химикали, кметицата на селото Елица Карлукова заяви, че практиката досега е била своевременно да бъдат уведомявани пчеларите, а пръсканията да се извършват сутрин или вечер. По думите й са унищожени около 50% от пчелите в близост до масивите на частен земеделски стопанин. Той е обработвал терените си с химикали в обедно време, което основно е довело до убиването на пчелите.

На този етап са загубени тонове мед, смятат производители, които не помнят такъв мор по пчелите. За подобна ситуация, но в по-лека форма, сигнализираха и от района на село Царичино.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Fermer-iztrovi-s-himikali-nad-300-koshera-48681
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.