В Каварна започна Миден и рибен фест'2014, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Варна. Организиран е от Община Каварна и ще продължи до 7-ми септември. Както повелява традицията при всяко издание, началото дадоха трима кмета, изявяващи своите кулинарни способности край морето. Тази година в кулинарното шоу се включиха кметът на Тутракан Димитър Стефанов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и домакинът - кметът на Каварна Цонко Цонев. Журито, което оцени техните кулинарни умения, бе в състав: вокалистът на Б.Т.Р. Наско Пенев, актьорът Тончо Токмакчиев и една дама - кметът на Стражица Детелина Борисова. На площада в морския град тримата кметове измайсториха пред публиката морски специалитети. Кметът на Тутракан сготви типична за неговия край рибена чорба. Рецептата задължително включва пет вида риба - шаран, мряна, бяла риба, чига и сом. Особеност на тази чорба са подправките - зелено грозде и лющян. Добавя се и застройка. Кметът на Карлово приготви балканска пъстърва във фолио на барбекю с балкански подправки - чубрица, риган и розмарин. Рибата бе гарнирана със сотирани картофки и чеввен пипер. Кметът домакин сготви кюфтенца от калмари. Рецептата не е много полулярна, по думите на Цонко Цонев, но е изпитана и спечели симпатиите на ценителите на гурме приключенията. Кметът на Каварна разкри съставките на тези кюфтенца - ситно накълцани, предварително сварени калмари, яйце, галета и чер пипер. Оформените кюфтенца се пържат в силно загрято олио и се поднасят с екзотичен сос от мед, соев сос и риган. Журито даде висока оценка на всяко едно от трите блюда и в крайна сметка първото място бе присъдено и на тримата участници в кулинарното шоу. Тази година фестът има четири дървени къщички и един щанд, които предлагат морски специалитети. Бира, миди с девесил и пържена кая от местните рибари, сцена на открито и концерти под вечерното небе допълват празничната атмосфера и доброто настроение на гостите на фестивала. Това е неговото 11-сто издание. За следващото, през 2015 година, кметът на морския град обеща да подготви книжка - малък рецептурник с всички готвени от него през годините уникални морски специалитети по време на Миден и рибен фест в Каварна. Книгата ще съдържа и песните, които са изпълнявани на живо във фестивалните дни от различни рок групи. Утре вечер на музикалната сцена ще се изявят "Черно фередже", а вдругиден е голямата изненада - ще пее вокалистът на музикалната група "Хот чоколит" ( Hot Chokolate) Грег Бенис. |