Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съветници искат анализ на разходите за издръжката на детските градини
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 21.07.2008Коментари ()649
© Varna24.bg
Общинският съвет се набутва с харчове за социални дейности, коментира в рамките на заседание на постоянната комисия "Финанси и бюджет" местният депутат от партия ГЛАС Красимир Узунов. По думите му детските градини във Варна трябва да заработят като в САЩ, като се стимулира частната инициатива. Частните забавачници ще предлагат по-добри условия за децата, а заради по-високите такси там ще има и повече свободни места, категоричен бе Узунов. Много от съветниците обаче възроптаха срещу идеята, тъй като хората не могат да си позволят да плащат солени такси.

Радослав Коев от "Отечество" настоя да се направи анализ на разходите за издръжката на едно дете в общинските и в частните детски градини. Такова проучване би трябвало да се направи и в домовете за възрастни хора, коментира Коев. Според него като се изключат средствата за административното обслужване на тези социални дейности може да се окаже, че разликата не е съществена.

За разлика от общинските, частните заведения обаче целят печалба, изтъкна Николай Джагаров от БСП и припомни, че Общият устройствен план предвижда в североизточната част на Варна терени за публично-частно партньорство.

Янко Станев от ДПС, който председателства комисията, се ангажира да изиска предложените анализи с писмо до д-р Здравко Марков, шеф на общинската дирекция "Социални дейности и жилищна политика". За момента не съществува нормативна и обективна възможност частният сектор да поеме детските градини, но деинституционализирането, за което настояват в Евросъюза, един ден ще обхване и тях, коментира Станев. По думите му дебатът за частната инициатива в забавачниците е израз на стратегическо мислене и възможност да се оптимизира работата там, въпреки че за момента идеята за стимулирането й е почти неприложима.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Suvetnici-iskat-analiz-na-razhodite-za-izdruzhkata-na-detskite-gradini-52004
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.