Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Дънен трал разруши праисторически кораб в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 04.08.2008Коментари ()918
© Varna24.bg
Държавата не пази културно-историческото си наследство, което се намира под вода. Тъй като е невидимо, не се полагат никакви усилия то да бъде проучено и запазено, обяви д-р Илия Щирков - ст. научен сътрудник в Института по океанология. Бавното методично тралиране онищожава морските обекти, част от които са праисторически находки. 6 от общо 13 подводни древни селища в района на Варненския залив са напълно разрушени, а проучването им е трудоемко и изисква дълго време, алармират специалисти по подводна археология. Според тях трябва да има участъци, разрешени и забранени за тралиране и всеки да се съобразява с това.

През 2002 г. екип от специалисти се натъква на древен кораб с амфори от 1 в., потънал в Черно море. Когато 6 години по-късно те се завръщат на мястото глинените съдове вече са натрошени и разпръснати, тъй като на дъното през кораба е преминал трал.

С масовото застрояване по черноморието и особено с бъдещото преместване на пристанище Варна много подводни археологически обекти могат да бъдат разрушени, тъй като никой не търси мнението на специалистите, предупреждават от Института по океанология.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dunen-tral-razrushi-praistoricheski-korab-v-Cherno-more-53877
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.