Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Корабостроенето отново е сред най-атрактивните специалности в ТУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:56 / 13.08.2008Коментари ()1787
© Impact Press Group
Голям интерес към специалност корабостроене и морска техника отчитат във варненския Технически университет. Заради търсенето на инженерни кадри през учебната 2008-2009 г. план-приемът във висшето заведение е увеличен двойно. От 25 места през последните години, сега ще бъдат приети 45 кандидат-инженери, бакалавърска степен и 10 магистри специалност корабостроене. Само на първо класиране са записани около 15 младежи, а на второто още 10. От днес стартира третото класиране, с което ще бъдат запълнени свободните бройки. За увеличаването на план-приема усилено е работил Съветът за специалност корабостроене и морска техника.

Той е създаден преди 4 години, като сдружение с нестопанска цел с председател инж. Иван Даскалов, изпълнителен директор на "Корабно машиностроене" АД. Учредители на съвета са големите предприятия в морския бранш, а главната цел - обучение на повече корабни инженери. Даскалов обясни, че от 1999 г. с банкрутирането на Корабостроителницата е започнало занижаване на интереса към специалността. Сега обаче ситуацията е променена, с което се е наложило увеличаването на приема в Техническия университет.

По думите на Даскалов корабостроенето е във възход и търсенето на инженери е три пъти повече от предлагането. Реализацията на завършващите специалисти е 100 % гарантирана, а заплащането е високо. Въпреки това липсват кадри. Статистиката показва, че досега годишно специалността завършват 12 или 13 младежи, тъй като останали отпадат по време на следването заради трудното обучение.

Инженерите започват добре платена работа веднага у нас или в чужбина. Дипломите, които получават се признават във всички страни.

Специалност корабостроене е "конвертируема" в световен мащаб - добрите корабни инженери са търсени и ценени в Европа, САЩ, Канада, Близкия и Далечния Изток. По време на обучението се изучават водещи софтуерни програми, които се използват в най-добрите корабостроителници и проектантски офиси. Освен това специалността поддържа добри взаимоотношения с представители на морския бизнес във Варна, които насърчават студентите със специални стипендии и възможности за стаж и започване на работа.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Korabostroeneto-otnovo-e-sred-nai-atraktivnite-specialnosti-v-TU-Varna-55103
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.