Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Небрежни граждани блокирали асансьорите за инвалиди
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 26.08.2008Коментари ()891
© Varna24.bg
Асансьорите за хора с увреждания с инвалидни колички в двата централни подлеза на Варна - до катедралата и районния съд, вече ще работят. Поне това обеща шефът на социалната дирекция в общината д-р Здравко Марков. Не един и двама инвалиди, както и орди гневни майки с детски колички роптаха през последната година заради неработещите платформи, които уж трябваше да улеснят делника на варненци. В крайна сметка в четирите лифта местната хазна инвестира солидните 350 бона. Само дни след като миналото лято кметът Кирил Йорданов преряза лентите на адаптираните подлези, машините отказаха да превозват трудноподвижния народ. Работата стана на принципа тука има-тука нема. А на иначе лъскавите врати ден през ден някой почна да лепи бележка, написана на ръка с химикал - „Не работи". Седмиците и месеците се изтъркулваха, администрацията се биеше в гърдите, че Варна е най-достъпният град в България, а количките все така продължаваха да се лутат и да търсят пролука, за да преминат на отсрещния тротоар.

„Причината за това е пропуск", обяснява д-р Здравко Марков. Всъщност фирмата, която монтирала лифтовете, е софийска. Заедно с договора за поставяне общината подписала и гаранционен кетап, според който софиянци ще отстраняват повредите. Тогава обаче никой не обърнал внимание, че в гаранцията става въпрос единствено за проблеми по хидравликата, както и никой не очаквал, че асансьорите ще се превърнат в увеселителна забавачка за хлапетата.

„Постоянно ставаше така, че или деца, или възрастни, които не четат инструкциите, блокирваха асансьора. Като спре да се движи, вместо да натиснат копчето за тръгване, удрят аварийния бутон", коментира д-р Марков. Щом червеното копче хлътне, цялата система блокира и към кабинката се втурва полицейска патрулка и пожарна, за да спасява злощастника. Истински екшън.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nebrezhni-grazhdani-blokirali-asansyorite-za-invalidi-56632
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.