Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рояците от еднодневки изчезват до седмица
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 02.07.2015Коментари ()9210
©
Досадните "облаци" от дребни мушици, известни като еднодневки се очаква да изчезнат до седмица, сподели за Varna24.bg Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" . 

Прогнозата си г-жа Тончева обоснова с факта, че дребните мушици имат живот от няколко часа до две седмици и предвид приблизителния период на тяхната поява се очаква животът на миниатюрните насекоми скоро да приключи и рояците да изчезнат приблизително в рамките на следващите 7 дни.

Това е явление, познато като каламитед, или масова поява на насекоми, които причиняват огромни опустошения, коментира експерта. 

Облаците от дребни досадници, които влизат в носа, устата, очите и ушите на хора и животни са завладели целия град, като тормозят варненци и туристите по курортите навсякъде и по всяко време. 

Срещу тях не се предприема някакво пръскане или специална обработка, тъй като се очаква явлението да е краткотрайно и освен това не носи риск от някаква зараза, уточни още г-жа Тончева. 

Тя сподели, че в професионалната си 32-годишна практика досега не е била свидетел на подобно явление, с изключение на сходен случай в Кранево, когато природата сама овладяла нещата за няколко дни. 

Във Варна досега е имало каламитед на калинки и листни въшки.

Според специалистите това са нормални явления, тъй като в природата има цикличност и през определен период от време дадени видове се размножават рязко.

Според Уикипедия еднодневките са насекоми, широко разпространени у нас - срещат се край различни сладководни басейни - реки и езера. Те са нежни насекоми, с една или две двойки крила и дълги многочленести нишки на върха на коремчето. Устният им апарат е закърнял и не се храни. Гърдите са добре развити, краката са нормално устроени, но служат не толкова за движение, колкото за прикрепване към растителността при кацане. 

Г-жа Тончева сподели, че са обработени площите в града против комари и кърлежи и неприятни изненади в тази посока не можем да очакваме.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Royacite-ot-ednodnevki-izchezvat-do-sedmica-567367
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.