Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметове се потят над пържен шаран
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 07.09.2008Коментари ()580
Цели три дни Каварна ухае на риба и миди. Сафрид, попчета, зарган, паламуд, калкан примамват хилядите гости на "Миден и рибен фест Каварна 2008". Четири плантации в региона вадят тонове миди за любителите на морския деликатес. Тазгодишното издание на феста е под мотото "Да подкрепим българския турист", обяви кметът домакин Цонко Цонев. Не случайно всички концерти в рамките на феста са с български изпълнители и групи.

По традиция форумът се открива от трима кметове, които се потят над скарата и тигана, а след това хранят отбор дегустатори

Тази година кулинарни умения демонстрираха градоначалниците на Каварна, Кюстендил и Дряново. Цонко Цонев, Петър Паунов и д-р Иван Николов запретнаха ръкавите на белите си престилки и точно в 17 часа в петък заеха отредените им места зад готварската маса. Отстрани доволно наблюдаваше режисьорът Андрей Слабаков. Той попадна в групата на дегустаторите заедно с Кристияна Вълчева и актьора Георги Черкелов. Постоянно наблюдаващ лекар на дегустаторите пък бе д-р Здравко Георгиев.

От името на отбора си Андрей Слабаков обяви, че съставът му не е ял от седмица. "Не рискувате ли с кметските манджи", подхвърли зевзек отстрани. "Извикали сме екип токсиколози", успокои режисьорът.

Градоначалниците бяха поели лична отговорност за доставката на суровината, с която ще готвят. Така Цонко Цонев се появи с калкан, уловен от каварненски рибар. Д-р Николов донесе шаран от дряновски язовир. Изпреварвайки всякакви въпроси, той тутакси призна, че го е купил от магазин
"В Дряново има доста язовири. Край града минават Дряновска река и Янтра. Преди години имаше много кефал и мряна, но поизмряха. Не успях да намеря каракуда, затова се явявам с шаран. Ние трябва да сме не само добри кметове, но и добри кулинари. За пръв път съм поканен от Цонко, но никога повече няма да пропускам това събитие", каза д-р Николов. С подарен шаран от язовир "Берсин" пък се представи градоначалникът на Кюстендил Петър Паунов. "Заслужава си да се пропътуват 1000 километра за подобно нещо. Благодарен съм на Цонко за поканата, а му нося подарък икона от Рилския манастир", обясни той.

Тримата кметове смело се потопиха в тънкостите на готварството и изобщо не трепнаха пред изпитателните погледи на многобройните зяпачи. Дори непрекъснатият надзор от Андрей Слабаков не успя да ги смути. В крайна сметка режисьорът се впечатли от старанието на градоначалниците и ги почерпи по бира.

Специалитетът на Цонко Цонев бе калкан "Иканталъка" на скара. Изключително сложна рецепта, похвали се той. Въпреки че колегите му от Дряново и Кюстендил имаха по-лека задача - да пържат шаран, и тук се иска майсторлък, твърдят Паунов и Николов. И двамата използваха традиционните прибавки - галета и брашно, но крайният резултат се оказа впечатляващ.
Кметовете собственоръчно поднесоха на дегустаторите произведенията си. Кристияна Вълчева, Андрей Слабаков и Георги Черкелов похапваха и въздишаха от удоволствие. Мнението на журито бе оповестено от Кристияна. "Журито единодушно присъжда първа награда на Цонко Цонев за калкан "Иканталъка". Дават се и още две специални първи награди и на Петър Паунов и на д-р Николов за пържения шаран.
Така че имаме три първи награди каза шефката на дегустаторите. "Е, не точно така. Една първа и две по-малко първи", коригира я режисьорът и добави "Може да е прост шаран, ама е много сложно да се пържи".

Моментна засечка се появи в тигана на дряновския кмет, забеляза репортер на "Стандарт". Няколко дами си отвориха приказка с д-р Николов, докато шаранът цвърчеше. Кметът толкова се увлече в разговора, че парчетата риба загоряха.
За следващото издание на феста ще бъде издаден "Кметски рецептурник на мидени и рибни деликатеси". В него ще бъдат събрани всички рецепти за петте издания досега, обеща Цонко Цонев.

Осем морски фирми от Каварна и Варна се представят със собствени павилиони в рамките на мидения и рибен фест.
Стотици жители и гости на Каварна пък станаха част от морското шоу. Опашки се виеха пред шатрите с миди, риба и наливна бира. Пивото се харчеше за по лев и петдесет, порция миди натюр струва 3 лева. Традиционните кебапчета и кюфтета също не липсват и са само по левче.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Kmetove-se-potyat-nad-purzhen-sharan-58150
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.