Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Военноморския музей във Варна постъпват дарения на експонати от различни краища
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 11.12.2015Коментари ()1028
© Bulfoto
Във Военноморския музей във Варна постъпват дарения на експонати от различни краища и сфери. Това заяви за "Фокус" Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей - Варна.

Кръстева посочи, че сред придобивките, които са постъпили в културната институция под формата на дарение, са униформи на морски офицери, снимки от различни периоди на морската история и униформа на офицер от военна полиция. 

Директорът поясни, че в музея са се сдобили и с макети на кораби като тази година ще бъдат изложени на показ шест или седем модела на кораби от военния и търговския флот. "Специално мога да отбележа, че два от тях са били в състава на Параходство БМФ", допълни още Кръстева. По думите й корабите са били строени в България във варненската корабостроителница, като носят имената - кораб Варна и моторен кораб София.

"Тези дарения са дело на едно далечно плаване на Веселин Генов". Мариана Кръстева отбеляза, че на всички, участвали в дарителската дейност, ще бъдат връчени грамоти. Директорът разказа и за дарение, което пропътувало дългия път от Видин, за да стане част от редките експонати на музея. Придобивката е била под формата на бордовия надпис, носещ името на речния кораб "Георги Димитров". "Като говорим за пътеките на морската история, тук е мястото да кажа, че този кораб присъства редом с други вещи, постъпили в музея.

Надписът е изваден от дъното на реката, тъй като корабът е бил потопен", добави още Кръстева. Тя посочи, че всички предмети, постъпили на територията на музея, са пропътували различни разстояния, но всеки носи своя собствен исторически дух.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Voennomorskiya-muzei-vuv-Varna-postupvat-dareniya-na-eksponati-ot-razlichni-kraishta-603127
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.