Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Варна има кътче, в което Коледа започва още от октомври
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 23.12.2015Коментари ()1097
© Черно море
Някак коледният дух ми липсва тази година, мисля си, докато пътувам към поредния репортаж в края на декември. Липсваше ми, докато не прекрачих прага на работилничката за вълшебства на "Делфините". Така нарекох тази малка стая с малко антре, до която ме отведоха няколко загадъчни външни стълби покрай фасадата на най-обикновен сив блок във варненски квартал. "Вълшебствата" при "Делфините" надничат от всеки ъгъл - от музикалната кутия на полицата, до очарователната рокля и блуза на котки на съветника на младежката организация.

Защото "Делфините" всъщност са младежка организация. А в своята работилничка за вълшебства те изработват коледни картички. И започват още от октомври. Затова и най-светлият празник в годината при тях продължава три месеца... Колко хубаво! Звучи коледна музика, младежите са позитивни и спокойни, пият чай, носят коледни шапки, изрязват и лепят коледни орнаменти, а брокат блести навсякъде покрай тях.

Младежката организация "Делфините" съществува от осем години, разказва нейната съветничка Антоанета Попхлебарова. За това време сме се включвали в различни благотворителни инициативи, първата от тях беше в помощ на клиниката по онкохематология. Спомням си, че събрахме към 1700 лв., това беше резултатът от първата ни кампания. Със събраните пари купихме спално бельо и телевизори за стаите, в които има постоянно лежащи деца. На следващата година правихме компютърен кът в това отделение. Вече трета година събираме над 12 000 лв. Миналата година дарихме 9000 лв. на отделението за деца, болни от муковисцидоза , а останалата част от парите получи Съюзът на слепите и те бяха използвани за закупуването на говорещи апарати за кръвно налягане и говорещи часовници за възрастните слепи хора. Кампанията тази година е изцяло насочена към университетската болница "Света Марина", където трябва да създадем стая за физиотерапия и рехабилитация на деца с церебрална парализа и с неврологични и редки заболявания. Истината е, че има клинична пътека за тези деца, но във Варна няма такова помещение, което да е специално оборудвано. Ние сме си поставили за цел тази година да съберем и дарим средства за обзавеждането на тези стаи.

Антоанета Попхлебарова не крие, че всяка година много трудно подбират каузата, на която да помогнат. "Основната ни цел е да направим нещо трайно, което да остане. Когато подреждаме приоритетите, винаги подхождаме от тази гледна точка - да помогнем на колкото е възможно повече хора едновременно, и най-важното е те да са хора, на които няма кой друг да помогне."

През тази година Антоанета Попхлебарова ще изработи 15 000-та си коледна картичка. Дамата не знае точната бройка на хората, които се включват в това приятно задължение - да правят картички за най-светлия празник в календара.


"Изобщо не е трудно да се намерят доброволци за нашата кауза. "Делфините" са около 60, но не само те правят картички. Картички правят вече дори наши приятели - доброволци от други страни, в Полша, в Германия. Нашите роднини и приятели правят картички. Аз съм невероятен оптимист - всички сме заобиколени от добри хора, добри хора са тези, които правят картички, добри хора са тези, които купуват картички. 

И най-важното е, че за да се включиш в правенето на картички, не е нужно да имаш задължително някакъв талант. Работа има за всички, както казва Ирен Парушева - президентка на "Делфините" за тази година.

"За всеки има място при нас. Не всеки има някакви конкретни умения, не всеки е творец и може да създаде картичка, но за всеки има работа и всеки се чувства полезен - един реже, друг лепи, трети измисля дизайна... В някои от картичките са използвани просто изрезки от подаръчни хартии, декоративни пръчици, сушени плодове, брокат. Реално, като погледнете картичките, те не се изработват от специални материали - всеки носи, каквото има от къщи, и всичко става на картичка. Аз за първи път се включих в коледната кампания на "Делфините" преди 2 години. Тогава мои приятели от училище ми разказаха, че се събират група младежи на едно много хубаво място - лепят, режат и правят картички. Показаха ми снимки и аз много се впечатлих и реших да се включа. Оказа се, че атмосферата на правене на картички е изключително приятелска, изключително позитивна - звучи коледна музика, всички са с коледни шапки... Ние сме варненски младежи от различни гимназии и с различни интереси, всеки може да научи нещо от другия, но това, което ни обединява реално, е желанието да помагаме на хората... И приятелството... Разбира се... Когато с едни хора те обединява обща цел, каквато е каузата ни всяка година, това е много мотивиращо. В навечерието на празниците искам да кажа на всички просто да бъдат добри... Това е... Да бъдат добри и да имат доверие на хората, защото когато си скептичен, нещата не се случват така, както ти искаш..."

Какви по-хубави думи за послание и към теб, скъпи читателю... Да бъдем добри, това е... И да имаме повече доверие в хората...

Източник: Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 94
06.01.2016 »
05.01.2016 »
04.01.2016 »
04.01.2016 »
03.01.2016 »
02.01.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-ima-kutche-v-koeto-Koleda-zapochva-oshte-ot-oktomvri-606036
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.