Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кризата спира и ферибота
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 02.12.2008Коментари ()786
Повече от две седмици фериботната линия Варна-Поти и Варна-Одеса-Батуми на практика не се осъществява. Част от екипажа е на нокти дали изобщо линията ще заработи отново. На двата плавателни съда, които обслужват ро-ро връзката между двете страни - „Героите на Одеса" и „Героите на Севастопол" работят общо около 70 души. Въпреки многократните опити шефът на Българския морски квалификационен център (БМКЦ) Георги Петров не бе открит за коментар. Институцията е собственик на фериботите. Единият от плавателните съдове „Героите на Одеса" е в Поти от 22 ноември, а „Героите на Севастопол" е на кея във Фериботния комплекс край Белослав. От 19 ноември пък е стоял на рейда. Неофициално в морските среди се говори, че единият от фериботите дори е имал проблеми в Украйна с местните портови власти. Това пък бил предлог за временно спиране на линията.

Въпреки че тя не е спряла официално, има опасения, че е застрашена от срива на товарооборота, твърдят източници на вестника. Товари всъщност има, проблемът е, че банките не дават кредити, с които компаниите да покриват разходите за транспортирането им, обясниха експерти от морския бранш. Практиката е повечето курсове да се осъществяват, след като фирмите заложат товара, за да получат кредит. Заради песимистичните прогнози финансовите институции са спрели да отпускат средства.

Остава въпросът дали ще се осъществи планът за пускане на фериботна линия Варна-Кавказ. Тази перспектива изглежда все по-илюзорна, коментираха от бранша.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krizata-spira-i-feribota-68249
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.