Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кризата замрази ски пистата
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 18.12.2008Коментари ()1579
© Varna24.bg
Световната икономическа криза се отрази негативно и на намерениета на община Варна да изгради ски шанца във "Владиславово". Понеже инвеститорът ще е чужд, с оглед на създалата се ситуация засега няма интерес, призна кметът на Варна Кирил Йорданов. Той обаче добави, че общината не се отказва от проекта и през следващата година също ще търси кой да изгради съоръжението. Засега всичко е само на фаза идеен проект, добави градоначалникът. Според Йорданов е прекалено рано да се предвиди каква сума ще е необходима, за да се изгради съоръжението.

Наскоро кметът на Варна е провел среща с директора по състезанията към Международната федерация по ски (ФИС) Валтер Хофер. Той е одобрил идеята и е дал насоки, в които общината трябва да работи при реализирането й. По негова препоръка предстои да направим замервания на климатичните условия, посоката на вятъра, уточни шефката на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова. Вече са осъществени контакти с регионалното подразделение на Националния институт по метеорология и хидрология, които трябва да направят наблюденията.

Тя добави, че амбициозната цел, която си е поставила общината, е да стартира проекта през 2010 г. Ако успеем да изградим съоръжението, то ще е първото, което се намира на море, заяви Попстефанова.

Припомняме, че община Варна от няколко години възнамерява да прави ски писта в града. Първоначално идеята беше трасето да се намира в Боровец. В началото на тази година тя се трансформира, като се прецени, че теренът в местността Балъм дере във "Владиславово" е по-подходящ за изграждане на съоръжението. Според предварителните планове, които кметът обяви, освен 120-метрова ски шанца в комплекса може да има и улей за бобслей.

Покритието на трасето ще е от PVC, уточни шефката на "Младежки дейности и спорт". Тя посочи, че късата, полегата част на пистата за ски скокове вероятно ще се ползва за обучение на начинаещи скиори. Спортния комплекс ще допълват и стени за скално катерене. Така значително ще подобрим и условията за спорт и развлечения във "Владиславово", добави Попстефанова.

Все още не е ясно колко голям терен ще заеме съоръжението. "Категорично заявявам, че частни терени няма да бъдат засягани. Ще направим всичко възможно, за да реализираме проекта само върху държавните и общински земи в района. Противното би оскъпило значително проекта", заяви градоначалникът.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 5
13.01.2010 »
15.04.2009 »
25.07.2008 »
23.06.2008 »
23.06.2008 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Krizata-zamrazi-ski-pistata-70367
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.