Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Никой не иска старите дрехи
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 05.01.2009Коментари ()1002
Във Варна няма организация, която да приема дрехи втора употреба. Това установи проучване на "Позвънете Новини". Дори и да са запазени и в добро състояние, употребяваните одежди са нежелани. Първата мисъл на всеки, който иска да дари на нуждаещите се, е да ги остави в най-близката църква. Оказа се обаче, че православните храмове категорично отказват да приемат подобни дарове. Акции за набиране на дрехи за нуждаещите се има спорадично, единствено при заявени нужди. Причината за това е, че няма какво да ги правим, обясниха от храма "Св. Димитър" във "Владиславово". От църквата откликнали на инициатива на районната администрация за набирането на подобни вещи, но чувалите с дрехи още задръствали складовото помещение. Нуждаещите се миряни взели колкото им e необходимо, но вече не проявявали интерес. Основният проблем е, че дори и да съберем дрехите те няма как да стигнат до хората, обясни отец Стефан. Той добави, че църквата не разполага с необходимата логистична мрежа. Доброволци, които да я подпомогнат в тази дейност, също нямало. "Ако става въпрос да се дарят материални неща - пари, храна, дрехи, хората са много по-отзивчиви. Никой обаче не иска да отдели час-два от времето си, за да помогне", каза още той.

За разлика от православната, католическата църква е много по-отзивчива в желанието си да помага на бедните. Оказа се, че там е единственото място в града, където можете да оставите старите си одежди с надеждата те да послужат на някого. В католическия храм има специално отредено за целта място, където бедните знаят, че преди обед могат да потърсят нещо за себе си. Покрай социалната кухня, в която храним около 100 души, можем да осъществяваме успешно и тази дейност, обясниха от църквата. От там добавиха, че бедните вече свикнали след закуска да проверяват кошовете за дарения. Има много, които си личи, че наистина се нуждаят от тях, но има и добре облечени дами и господа, които също поглеждат към панерите, разказаха от храма. Единственото изискване, за да оставите старите си дрехи в католическата църква, е те да са чисти и здрави, в прилично състояние.

В единствения дом за възрастни хора във Варна - дом "Гергана", също не приемат дрехи втора употреба. Това заяви пред "Позвънете Новини" вече бившият дитектор на социалното заведение Бойко Цанков. Той обаче не пожела да обясни дали възрастните хора в дома нямат нужда от дрехи, или няма създадена организация за приемането им.

Така единственият вариант е да оставите старите си блузи, панталони и рокли край контейнер за смет с надеждата нуждаещ се клошар да мине от там. Всъщност и самите бедни и бездомни именно там очакват да намерят новите си одежди. Те разказаха, че имало и такива хора, които специално идвали при тях и им обяснявали с какво разполагат и кое може да им стане.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nikoi-ne-iska-starite-drehi-71795
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.