Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината с 60 нови апартамента
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 13.01.2009Коментари ()759
© Varna24.bg
Със 60 нови жилища ще се сдобие община Варна през тази година. Това съобщи председателят на местния парламент Борислав Гуцанов. В рамките на 2009 г., трябва да бъде завършено строителството на 40 апартамента в блок до пробива на бул. "В. Левски" и още 20 на бул. "Хр. Ботев". В момента общината разполага с 1472 функциониращи жилища, в които са настанени крайно нуждаещи се, като за апартаменти чакат още над 2000 варненци.

В края на март ще се проведе и тематична сесия, на която да се избистри цялостната жилищна политика на общината. Очаква се на специализираното заседание съветниците да гласуват промени в Наредбата за жилищното настаняване и реда по който могат да се купуват апартаментите.

Миналата година Общинският съвет наложи мораториум върху продажбата на жилища. Оттогава се очаква и администрацията да изготви наредба с нови критерии. Документът обаче все още не готов. Междувременно районните кметства представиха своите виждания за жилищната политика на общината, които пък се разглеждат от работна група от общински съветници.

"Връщаме преписки за продажба на жилища, защото има много злоупотреби. Не може настанен преди 3 години да си купи жилището на социална цена, много под пазарната и да се оставя общината без резерв". Така Гуцанов аргументира необходимостта от промени в наредбата. Той уточни, че продажбите няма да бъдат тотално спрени, но ще бъдат подчинени на нови правила.

"Срокът на живеене в жилището преди закупуването му трябва да се увеличи на 5-10 г., а цените да са с най-много 5-10% под пазарните, като това намаление трябва да се дава на хората, които са били добри стопани. Промяната се налага и защото поради кризата, плановете за строеж на нови общински жилища се бавят", каза още председателят на местния парламент. Въпреки кризата приоритет в общинското строителство са детски градини, болницата и спортните комплекси. Каквото е планирано ще се свърши, но жилищата ще се забавят", прогнозира Гуцанов.

Освен тематичната сесия за жилищната политика напролет ще бъде обсъждана и още една наредба - за рекламите. Целта била да не се допуска Варна да заприлича на София с билбордове на всеки ъгъл. Ще се регламентират и етични правила - какви изображения да се избягват.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-s-60-novi-apartamenta-72870
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.