Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Още няма газ, Русия обвинява Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 13.01.2009Коментари ()609
„Тази сутрин Газпром започна да изпълнява плана за възстановяване на доставките на газ за Европа, но Украйна блокира всички наши действия по транзита“, е заявил зам.-председателят на Газпром Александър Медведев, цитиран от Итар-Тасс.

 Това е в разрез с всички договорености, подписани вчера“, отбелязва той. При тези условия, по думите му, Газпром „няма физическа възможност да осъществява транзит на газ през територията на Украйна. Отговорността за това е изцяло на украинската страна“.

Представителите на Европейската комисия са определили ситуацията като „форсмажорна“, добавя Медведев.

„Не знаем какво да правим. Това, което иска украинската страна, е извън всички уговорени документи. Уведомих европейските ни партньори, че просто нямаме възможност за възобновяване на доставките на газ за Европа“, казва Медведев. Засега не се уточнява какви точно са исканията на Украйна.

По думите му Украйна не е отворила мрежата си за транзита на газ. „Украинската страна ни информира, че системата й за транзит на газ е преориентирана за вътрешно потребление“, пояснява той.

От международната комисия за наблюдение на транзита на газ са съобщили, че украинската Нафтогаз не е допуснала наблюдателите в диспечерското си управление. „Състоянието на системата за транспорт на газ на Украйна на границата с Русия може да бъде достоверно оценено само в общото диспечерско управление на Нафтогаз в Киев, а международните наблюдатели не са допуснати там“.

По-късно Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради „неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант Газпром. Обяснението бе дадено от говорителят на украинската държавна компания „Нафтогаз“ Валентин Землянски, цитиран от АФП. Той обаче не е предоставил повече уточнения.

Междувременно днес представители на бизнеса в България отправиха официални искания към Българската държава за политическо решение за възможности за обезщетения на фирмите у нас заради спрените газови доставки. 

Източник: investor.bg



Още по темата: общо новини по темата: 39
29.01.2009 »
20.01.2009 »
18.01.2009 »
16.01.2009 »
16.01.2009 »
14.01.2009 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Oshte-nyama-gaz-Rusiya-obvinyava-Ukraina-72967
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.