Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В МБАЛ “Св. Марина” откриват атеросклероза преди появата на симптомите
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 14.01.2009Коментари ()713
"В момента се провеждат търговете за оборудването с медицинска апаратура на Центъра за безсимптомно откриване на атеросклероза", каза вчера заместник-директорът на МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Жанета Георгиева. Тя уточни, че модерното диагностично звено ще бъде открито на ХV етаж в здравното заведение. Предимствата на ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания са повече от ясни, а новата структура ще дава възможност за превантивна дейност в областта на едно от най-значимите социални заболявания у нас. Очаква се новият Център да бъде открит през май, добавиха още от ръководството на Университетската болница.

Усилена дейност тече и в предоставената в края на миналата година база за долекуване в Шкорпиловци. Вече е назначен и ръководителят на новата здравна структура - това е д-р Румен Цонев, обяви доц. Георгиева. Сградата се ремонтира и се оборудва, за да може единият от етажите да бъде пуснат в експлоатация още през март, каза шефът на направление "Кардиология" в Университетската болница доц. д-р Атанас Пенев. Той допълни, че средно по 4000 души в годината се нуждаят от долекуване и рехабилитация след прекарани сърдечни заболявания. "Надяваме се дотогава да можем да настаним първите болни. Засега е ясно, че на първо време ще разполагаме с 20 стаи, а когато бъде реновиран и вторият етаж, ще можем да поемем още толкова пациенти", допълни той. Според него не бива да пропускаме възможността за адекватно лечение на хората, претърпели инфаркти и инсулти, още повече, че има клинични пътеки за рехабилитация и долекуване, които здравната каса заплаща.

Само през миналата година в Университетската болница са лекувани общо 36 000 души. От тях 6318 са пациенти, при които водещата диагноза е била сърдечно-съдово заболяване. Две трети от тях са се нуждаели от спешно лечение.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-MBAL-Sv-Marina-otkrivat-ateroskleroza-predi-poyavata-na-simptomite-73013
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.