Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна се нуждае от болница по травматология
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 18.01.2009Коментари ()541
© Varna24.bg
Варна се нуждае не само от по-голяма клиника по ортопедия, а от отделна специализирана болница по травматология.

Това коментира шефът на клиниката в МБАЛ „Света Анна" доц. д-р Дико Бошнаков.

В момента ортопедията разполага с 50 легла, които са запълнени целогодишно.

Реално градът трябва да разполага със 150 места, и то на първо време, тъй като населението постоянно се увеличава, а данните от „Бърза помощ" ежегодно потвърждават тенденцията за увеличаване на травматизма, допълва той.

„Това е въпрос, който многократно сме поставяли пред ръководството на болницата и местната власт, но засега няма изгледи проблемът да се реши", коментира доцентът.

Проблемът всъщност не е само в парите, които трябва да се инвестират, за да се осигури необходимият брой легла, но и в сградния фонд.

На практика дори и да се осигурят финансите, „Св. Анна" няма възможност да поеме толкова много легла. „Затова трябва да се мисли за строителство на отделна болница, както е в София", категоричен е д-р Бошнаков.

Поради недостигът на места във варненската клиника по ортопедия пациенти, които трябва да бъдат оперирани в рамките на 24 часа или максимум 48, се налага да чакат.

Клиниката разполага с три операционни, които работят денонощно, за да успеят да окажат помощ на прииждащите болни.

Една от тях обаче през последните няколко месеца изцяло се е заела с пациентите със счупвания в горната част на бедрото.

„Това са най-честите операции, които правим напоследък, а болшинството от потърпевшите са жени", коментира доц. Бошнаков.
Причината за това е подмладяващата се остеопороза, която засяга все повече хора.

Крайно време е властите да помислят и за хосписи, тъй като престоят в болниците трябва да е минимален, коментира доц. Бошнаков.

„Ние имаме специалисти, които се занимават с възстановяването на оперираните, но процесът е твърде кратък, тъй като не можем да ги задържаме дълго в клиниката отново заради недостига на места", допълва хирургът.

Източник: zdrave.net



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-se-nuzhdae-ot-bolnica-po-travmatologiya-73575
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.