Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В социалните служби не пускат граждани в тоалетните
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 20.01.2009Коментари ()1802
Служители на бюра за социално подмогане във Варна крият тоалетните от граждани и не им дават да ги използват. За това алармира пенсионерката Иванка Милушева по време на приемна на съветници от БСП. Жената разказа, че наскоро посетила бюро на социалната служба, намиращо се в блока, поизвестен като Китайската стена, в кв. "Чайка". На пенсионерката се наложило да чака доста време във ведомството. Милушева уточни, че приема лекарства - диуретици, които я карат често да ходи до тоалетната. Притисната от физиологичната нужда жената попитала къде е санитарният възел. Служители обаче й отговорили, че такъв няма.

По думите на пенсионерката, положението било такова и в социалната служба на ул. "Самарско знаме". Аналогично на първия случай, при свое посещение Милушева потърсила тоалетна и там. Работещите и в това бюро й дали да разбере, че ведомството не разполага със санитарен възел. Дори служителите търсели алтернативни места за физиологичните си нужди.

"Всички наши служби и техните секции имат санитарен възел. Въпросът явно опира до спазване на наредбата", заяви шефката на регионалната дирекция за социално подпомагане Мария Чанкова. "Имаме заповед, според която колегите трябва да осигурят на гражданите достъп до тоалетните", категорична бе Чанкова. По думите й, ще се направят проверки и ако се установи, че социалните работници умишлено са скрили наличието на тоалетни, ще има санкции. Чанкова обаче призна, че санитарните възли са в лошо състояние и не са адаптирани за инвалиди". "Нямаме и хигиенистки и чистачки, но това е административен проблем", коментира Чанкова. Началникът на общинската дирекция "Социално подпомагане" Димитричка Кънчева пък призна, че е възможно някои служители да са възпрепятствали достъпа. Като причина за това тя изтъкна, че някои бюра са устроени така, че за да стигне гражданин до тоалетната трябва да мине през работните помещения на служителите. "Работим в критични условия", коментира Кънчева. Тя обаче подчерта, че ограничаването на достъпа до тоалетна е недопустимо. Общинската началничка също увери, че ще бъдат предприети проверки.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-socialnite-sluzhbi-ne-puskat-grazhdani-v-toaletnite-73771
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.