Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отбелязваме Деня на родилната помощ
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 21.01.2009Коментари ()665
© Impact Press Group
Тържество за Бабинден - денят на родилната помощ, ще се проведе във фоайето на АГ-болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов" от 10 часа. Час и половина по-късно на третия етаж на родилното отделение започва празникът за колектива на лечебното заведение. Той ще бъде отбелязан и в ДКЦ "Св.Иван Рилски" в Аспарухово от 11 часа.

В галерия "Актив Арт" на ул. "Дунав" №5 дамите от Асоциацията "Да съхраним жената", Обществото на предприемчивите жени и Центърът за възрастни дами организират заедно отбелязване на Деня на родилната помощ. Началният час е 14.

В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България. Чества се официално от 1951 г. на Бабинден, но тогава дата е 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. датата се измества с 13 дни напред (но Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г.) и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара - на 8 януари и на 21 януари, който от 1951 г. се празнува по гражданския календар и като Ден на родилната помощ.

Както по-възрастните знаят, на Бабин ден се почитат бабите - акушерки, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които са се занимавали с тази нелека, но благородна дейност.

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова кърпа. В някой краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи, пари.

Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си.

Всяка благодарна майка е носела варена кокошка, баница, вино и ракия. Този празник се е почитал като чисто женски и на него не са се допускали мъже.

На почит в някои краища на България е бил и обичаят влечугене т. е. насилствено замъкване на бабата на реката, за да я окъпят.



Източник: Дарик


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otbelyazvame-Denya-na-rodilnata-pomosht-73914
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.