Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненският затвор - най-тесен за осъдените до живот
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 29.01.2009Коментари ()831
Около 600 затворници излежават в момента присъдите си във варненския затвор. 20 от тях са осъдени до живот, съобщи началникът на мястото за лишаване от свобода Росен Желязков. По думите му, варненският затвор е с най-много осъдени до живот на квадратен метър. Тези лишени от свобода нямат алтернатива и постоянно търсят възможности за редуциране на наказанията си, посочи Желязков. Той самият е на мнение, че трябва да се обмислят такива варианти. България остана може би единствената страна в Европа, в която все още съществува доживотна присъда без замяна, допълни шефът на затвора.

Той бе категоричен, че трябва да се предприемат и мерки за подобряване на условията в затворите. "Колкото и да е бедна държавата, трябва да се отделят нужните средства, тъй като местата за лишаване от свобода са един от елементите на националната сигурност", посочи Желязков.

Очаква се и след присъединяването на страната ни към ЕС да се увеличат случаите, при които чуждестранни затворници ще излежават тук присъдите си. "Те ще имат база за сравнение и ако не са доволни, можем да бъдем упреквани на международно ниво", аргументира се шефът на затвора. Той припомни и че местата за лишаване от свобода постоянно са обект на мониторинг от страна на неправителствени организации и Комитета против изтезанията, които имат неограничен достъп до всяко кътче.

Относно намеренията за изграждане на нов затвор, Желязков заяви, че нужната инвестиция е в порядъка на 20 милиона лева. Предвижда се бъдещият затвор да бъде изграден върху държавен терен с площ близо 200 декара край Девня. Когато това се случи, настоящият трябва да бъде затворен, е мнението на Желязков.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskiyat-zatvor-nai-tesen-za-osudenite-do-zhivot-75064
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.