Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Туризмът иска да крои морска стратегия
Автор: Екип Varna24.bg 09:56 / 29.01.2009Коментари ()620
© Varna24.bg
Варненската туристическа камара иска да участва в кроежите на национална морска политика. Това заяви Стоян Маринов, член на управителния съвет на камарата. Той посочи, че така ще се даде реално изражение на сътрудничеството между морската и туристическата камари. Двете неправителствени организации участваха в съвместен проект под ръководството на Регионалната агенция за предприемачество и иновации. Целта му бе да се развият иновациите в двата сектора.

Основната насока, в която има желание да работи туристическата камара, е стимулирането и превръщането на транспорта на пътници по море в национален приоритет. Организацията обаче не е получила покана за участие в групата, разработваща проекта, сформирана по специално разпореждане на премиера Сергей Станишев през миналата година. Ще търсим свои канали, за да успеем да влезем в групата, заяви Маринов. Съмнения в успеха на идеята изрази изпълнителният директор на Българска морска камара Румен Несторов. Той припомни, че там не участват и техни представители, които би трябвало да са с предимство пред туризма. От двете неправителствени организации отчетоха, че в последните години се наблюдава значително разминаване в развитието на морския бизнес и туризма. Несторов се ангажира от името на сдружението, което представлява, да окаже по-голямо съдействие за развитието на пътническите превози на туристи по родното крайбрежие. Недотам добро съдействие с неправителствения сектор пък отбеляза зам.-кметът по транспортните въпроси в община Варна Свилен Крайчев. Той подчерта, че местната власт не може да е много добър партньор в публично-частните партньорства заради ограничените права, които са й делегирани от държавата. Като пример Крайчев за пореден път приведе невъзможността на общината да влияе на случващото се в пристанището.

Междувременно стана ясно, че изпълнителна агенция "Морска администрация" ще участва в съвместен проект с колегите им от Финландия. Целта му ще е да се подобри контролът върху корабите, които посещават пристанищата. Звената на агенцията във Варна и Бургас е необходимо да подобрят наблюденията си над това дали плавателните съдове спазват международните стандарти във връзка с изхвърлянето на отпадните си води.

Освен това се предвижда да се подобри и координацията между отделните ведомства в условията на замърсяване в морето.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Turizmut-iska-da-kroi-morska-strategiya-75069
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.