Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Маргарита Денева дари архива си на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 30.01.2009Коментари ()1161
Много материали за живота и творчеството си дари на Държавния архив - Варна, художничката Маргарита Денева. Документалните източници, които обхващат периода от рождената й 1931 г. до наши дни, ще помогнат на бъдещите изследователи на културата да разберат какъв е бил животът преди тях. Младите трябва да знаят, че светът не започва от тях, че държавата преди десетилетия е отделяла голямо внимание на родното ни изкуството, смята художничката. Според нея е редно всеки творец да остави нещо след себе си. А тя е предала на архива не малко лични документи - свои и на съпруга си художника Христо Веков, репродукции на картини и снимки, които разказват за хора със заслуги в културния живот на града, много от които вече не са между живите. Има покани, каталози, колекция от афиши за изложби на членове на групата на художниците. Има слова за изкуство, интервюта, поздравителни телеграми и картички, лична кореспонденция.
Преди няколко години в Държавния архив видях снимка на Девическата гимназия - голяма и хубава постройка, издигната на голо поле. Порази ме и дълго си мислех какви прозорливи хора са били нашите предци, съградили такъв храм на просветата. Видях и други интересни материали, запазили информация за неща, случили се преди нас. Помислих си, че дълг е на всеки да помогне с каквото може, за да се запази културната памет на Варна, разсъждава художничката.

Що се отнася до изобразителното изкуство и миналото на Варна, в Държавния архив има много бели петна, казва в подкрепа на думите й Румяна Димитрова, главен специалист в ДА - Варна. Попълването на липсващата информация не би могло да стане без подкрепата на изявените ни художници. Както това вече е направила преди няколко години Дария Василянска.

Маргарита Денева е автор на 13 самостоятелни изложби. Има многобройни участия в национални и международни представяния на групата на СБХ - Варна. Фигурални композиции и портрети, пейзажи, натюрморти, голо тяло са предпочитаните й жанрове. Заради множеството подарени картини е включена в Златната книга на българските дарители. По нейна инициатива през 1996 г. е създаден фонд за подпомагане на изобразителното изкуство във Варна.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Margarita-Deneva-dari-arhiva-si-na-Varna-75264
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.