Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
За година 16 бебета родени у дома
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 09.02.2009Коментари ()784
22 родилки през миналата година не устискали да стигнат до родилните зали на варненските болници. По тази причина и бебетата им се появили на бял свят в домашни условия или в автомобилите на Бърза помощ. 16 бебета са се родили у дома. Други 6 вероятно са имали по-голям късмет и са се родили в автомобилите на Бърза помощ. Оказва се, че броят на родилите в домашни условия не намалява, а напротив, с напредъка на технологиите става по-голям. През 2008 г. те са с 5 повече в сравнение с предходната. "През 2007 г. бебетата, които не са родени в болници, са 17. 12 са родените вкъщи, а за появяването на още 5 са се погрижили екипите на Бърза помощ и са родени в наши линейки. Всички бебета са оцелели. Само през миналата седмица имаме още два случая на родени у дома. Едното бебе е от Варна, а другото е от община Долни чифлик", каза заместник-шефът на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ във Варна д-р Антоанета Касабова. Почти половината от родените при тези условия бебета са варненчета, а останалите са от близките до Варна селища. Съвсем в реда на нещата е, след като се роди у дома, бебето да попадне все пак в здравно заведение. Редът, уточни д-р Касабова, е да постъпват в АГ болница, където имат обособени специални помещения за тях.

Главната акушерка на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна Светлана Георгиева допълни, че с всяка година броят на родилите в домашни условия жени расте. "Средно между 20-25 са родилките, които идват при нас, след като бебето вече е родено", каза тя за "Позвънете Новини".

От Бърза помощ допълват още, че с една трета само за една година са се увеличили и производствените травми. "Ако през 2007 г. сме оказали помощ на 182-ма пострадали по време на работа, то през 2008 г. техният брой е 265 или с около 40 на сто повече", допълни д-р Касабова. Според статистиката на Центъра за спешна помощ най-често травмите спохождали наетите да работят в строителството. По-рядко злополуки ставали в други сфери на трудово-правните взаимоотношения. Ръст в сравнение с предходната година бележат и битовите травми. С около 2000 повече са претърпелите травми възрастни вкъщи (общо 7290 души), а децата - с около 50 повече (1143 общо).

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-godina-16-bebeta-rodeni-u-doma-76555
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.