Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
За половин година 11 варненчета преместени в други училища
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 23.02.2009Коментари ()497
© Varna24.bg
11 варненски ученици са били наказани с преместване в друго училище през първия учебен срок, научи "Позвънете Новини". Осем от тях са деветокласници. Най-често предприемането на крайната мярка се дължи на голям брой неизвинени отсъствия и нарушения на правилника на съответното учебно заведение. През последните години броят на наказаните ученици намалява, констатираха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Така например през учебната 2006 - 2007 година в други училища са били преместени 74 деца, а през миналата учебна година - 33. В останалите общини от региона почти няма наказани ученици, казаха от РИО. От там допълниха, че се запазва тенденцията най-многобройни сред провинилите се деца да са деветокласниците. Миналата учебна година те са били 18, а предходната - 32.

Решението за преместване на ученик в друго учебно заведение се взема от Регионалния инспекторат след сигнализиране от страна на учебното заведение. Той преценява и в кое училище да изпрати наказания ученик. Вземаме предвид в какво учебно заведение се е обучавал до момента, кои предмети изучава разширено и какви езици учи, каза началникът на РИО Николинка Даскалова. По думите й, целта е да се избере училище, сходно до това, в което е учил провинилият се ученик.

Още по-тежка мярка ще се предприема спрямо провинилите се ученици, ако новият закон за средното образование бъде одобрен. Той предвижда учениците с лошо поведение да бъдат изключвани от училище. В закона е залегнало и връщането на оценката за поведение, която ще бъде с две степени - "добро " и "недобро". Оценката ще може да бъде коригирана от Учителския съвет след изтичането на един учебен срок, ако провинилият се заслужава това.

Припомняме, че вече е в сила и вечерен час за всички, ненавършили 18 години. Подрастващите до 14 години не могат да са сами навън след 20 часа, а тийнейджърите от 14 до 18 години - след 22 часа. В противен случай родителите ще бъдат глобявани до 500 лв. за първо нарушение, а за второ - до 1000 лева.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-polovin-godina-11-varnencheta-premesteni-v-drugi-uchilishta-78496
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.