Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От февруари болница лекува пациенти за своя сметка
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 18.03.2009Коментари ()705
"Никой от приетите в момента болни не плаща за лечението си при нас. Работим за наша сметка, защото пациентите не са в състояние да поемат разходите, които се правят за укрепване на здравето им", каза вчера медицинският директор на най-новата здравна структура в града - Варненската кардиология, проф. д-р Николай Пенков. Нормативна уредба поставя бариера пред новосъздадените здравни заведения да сключват договор със здравната каса по-рано от половин година след като са започнали работа. Заради изискването на единствената у нас институция от този род (НЗОК) новата кардиоклиника е принудена да работи, за да се себедоказва. "Националната здравноосигурителна каса има изисквания, на които ние засега не отговаряме, но очакваме през през юни-юли да сключим договор с нея", допълни още проф. Пенков. Той и колегите му бяха категорични, че два ангиографа, които могат да обслужват 1 млн. души население, са нужни в този район.

От началото на февруари през здравното заведение вече са минали около 140 пациенти, на 40 от които са поставени стентове, за да се възстанови дефектен кръвоносън съд, уточни административният директор Живко Колев. Според него, дори една държавна болница трудно би устояла, поставена в подобна ситуация в състояние на световна икономическа криза, но не уточни докога ще устоят на безплатното лечение на пациенти. Стойността на поставяните стентове е от 1000 лв. до 6000 лв. Най-скъпите излъчват специален медикамент. Варненската кардиология разполага с 5 болнични стаи и 30 легла, осем от които са интензивни. Възможностите на клиниката са да обслужва 20-25 пациенти на ден. Засега те са значително по-малко, като се изпращат от семейни лекари и кардиолози.

Изрично указание на Районния център по здравеопазване обаче насочвало всички пациенти със сърдечни проблеми към МБАЛ "Св. Марина". Според запознати с механизма това било така, защото за момента само клиниките на МБАЛ "Св. Марина" имали сключен договор със здравната каса. Вероятно указанието щяло да претърпи промени, ако новата структура се сдобие със заветния договор.

Във Варненската кардиология до момента са инвестирани около 5 млн. лв., без да се вземат предвид парите, които са инвестирани за лечението на пациентите. Здравното заведение разполага и с модерна линейка. "Имаме още 3, които са закупени, но за момента няма нужда да бъдат насочвани насам", уточни д-р Славейко Джамбазов от Българския кардиологичен институт.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ot-fevruari-bolnica-lekuva-pacienti-za-svoya-smetka-81811
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.