Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В селски църкви вземат по 5 лв. за биене на камбана, не дават касова бележка
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 23.03.2009Коментари ()3706
Биенето на камбана в селските църкви в памет на починал струва 5 лева, научи "Позвънете Новини". Такава сума е поискала клисарката в храма "Света Троица" в село Игнатиево, сигнализираха граждани. Оказа се, че случаят не е инцидентен, а е масова практика в малките населени места. "Жената по никакъв начин не е нарушила някакви правила, тъй като плащането за биене на камбана за починал човек е регламентирано от църковното настоятелство", съобщи отец Александър от храма "Св. Троица". По думите му, средствата от тази услуга се предоставят на клисарите в селските църкви, които работят там на доброволни начала и нямат други доходи.

"От много години съм свещеник, завеждам повече от 5 села. Навсякъде цената на услугата е около 5 лв.", уточни отецът. Въпреки че от митрополията категорично отрекоха подобна практика да съществува в храмовете във Варна, отец Александър коментира, че биенето на камбана се заплаща и в храма в квартал "Виница". Според отеца, сумата за тази услуга е приемлива. Той уточни, че цените за извършване на служби и други църковни услуги по малките населени места не са актуализирани от години от Светия синод. "Извършването на една служба на село, струва не повече от 30 лв., а в града са минимум 40 - 50 лв.", уточни църковният служител. По думите му, е крайно време цените да се съобразят с новите икономически условия.

Отец Александър обаче не можа да обясни защо за платената услуга, каквито в случая се явяват биенето на камбаната и службите, не се издава касов бон или квитанция. По думите му, никога не е имало практика църковните служители да дават подобен тип документи на своите клиенти.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/V-selski-curkvi-vzemat-po-5-lv-za-biene-na-kambana-ne-davat-kasova-belezhka-82538
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.