Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Латиноамериканци учат общинари да лекуват наркомани
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 01.04.2009Коментари ()410
Общински експерти ще ползват латиноамериканско ноу хау за лечение на наркомании. Това съобщи зам.-кметът на Варна по здравеопазване доц. Христо Бозов. Той обясни, че градът е един от новите членове на съвместна организация на Европейската комисия и страни от Латинска Америка и Карибския басейн за лечението и рехабилитация на наркозависими. Организацията е разработила успешни методики в борбата с наркоманиите. "Страните от Латинска Америка имат голям опит в детоксикацията на зависимите и ние можем да го използваме", уточни Бозов.

Пилотно в 10 варненски училища, които още не са конкретизирани, ще бъдат оборудвани кабинети с офис техника, където ще се провеждат обучения за превенция на наркоманиите, съобщи още зам.-кметът. В тях ученици от горните класове ще обучават свои връстници как да се пазят от зависимости. Инициативата е по програма Европейски градове срещу дрогата (ЕКАД) и се финансира от Европейската комисия. Общината ще поеме съфинансиране от

10 000 евро, а 50 000 евро ще дойдат от евроинституцията.

В програмата са утвърдени 10 балкански града. Варна е била поканена да участва заради активността на дирекция "Превенции" към общинската администрация. Програмата ще бъде 3-годишна, ще се реализира за периода 2010 - 2012 г.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Latinoamerikanci-uchat-obshtinari-da-lekuvat-narkomani-83910
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.