Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ВОС отложи делото за екстрадицията на арестувания египтянин
Автор: Екип Varna24.bg 15:18 / 03.04.2009Коментари ()762
Варненският окръжен съд отложи за 24 април тази година делото за екстрадицията на египтянина Мохамед Таг Ел Дин Шалаби, съден задочно от Наказателен съд в Александрия затова, че ощетил родината си и се облагодетелствал. Сред основанията на ВОС за отлагане на производството е липсата на документ от компетентните арабски власти, които да гарантират, че ако Мохамед бъде върнат в Египет, той ще има право на повторен процес и право на защита.

Днес адвокатите му за пореден път припомниха, че Мохамед не е бил дори призоваван за съдебното дело в родината си и е съден задочно. 56 годишният Шалаби има 15 годишна присъда, издадена преди 4 години от Наказателен съд в Александрия. Бившият университетски преподавател и настоящ строителен предприемач бил осъден за конспирация и измама, извършена чрез двама съдебни служители, които фалшифицирали документи за земи и ощетили държавата с близо 8 млн евро. От 6 години Мохамед живее със семейството си във Великобритания, след като напуснал родината си заради масиран натиск от страната на министъра на отбраната и от семейството на президента.

Днес адвокатите на Шалаби представиха пред съда Решения на Върховния съд на Арабска Република Египет, с които се установява, че присъдата, въз основа на която се иска екстрадицията на Мохамед не е влязла в сила. Нещо повече. Според цитираните документи присъдата била отменена и върната на съда в Александрия за ново разглеждане от друг състав. Тези документи, както и друго съдебно решение, според което Граждански съд в Александрия е присъдил процесните земи на Мохамед, ВОС ще разгледа на 24 април от 11,00 часа. Дотогава се очаква във Варна да са пристигнали и поисканите от съда гаранции от компетентните арабски власти.




Още по темата: общо новини по темата: 4
18.05.2009 »
31.03.2009 »
24.02.2009 »
12.02.2009 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/VOS-otlozhi-deloto-za-ekstradiciyata-na-arestuvaniya-egiptyanin-84373
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.