Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Набират желаещи да съдят Е.ОН
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 09.04.2009Коментари ()809
© Varna24.bg
Комисията за защита на потребителите (КЗП) набира недоволни от договорите си с Е.ОН Продажби клиенти на дружеството. Те могат да се присъединят към колективния иск, който ведомството заведе срещу енергийния доставчик. На първото съдебно заседание Варненският окръжен съд (ВОС) е задължил комисията официално да уведоми гражданите за новопоявилата се възможност. Тя съществува от близо три дни и ще приключи до месец. Засега обаче няма информация дали някой е решил да се присъедини към иска на КЗП. За да сторят това, хората трябва да наемат адвокат, който да ги представлява в делото, обясни юристът на КЗП - Варна, Поля Димова. Той трябва да подаде заявление или в деловодството на комисията в София, или в това на ВОС. Към него е добре да се приложат и документи, с които се удостоверява, че е клиент на дружеството и е понесъл щети от неравноправните клаузи. В тази връзка е възможно потребителите дори да поискат обезщетение, добави Димова.

Тя поясни, че комисията има за цел да защити единствено правата на потребителите, като се увери, че неравноправните клаузи ще отпаднат от договора.

Както "Позвънете Новини" вече писа, според една от постановките на контракта, за да се присъедини към мрежата, клиент трябва да предостави набор от задължителни документи. В противен случай електроразпределителното дружество си запазва правото да откаже включване на клиента към мрежата. В условията обаче не е изрично упоменато кои точно са документите, изисквани от Е.ОН. Това е в нарушение на Закона за защита на потребителите, защото при тълкуването на условията се създават възможности за различни практики и така се затрудняват потенциалните клиенти.

При проверката си защитниците на потребителите открили и две клаузи, които категорично са в противоречие на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В договорните условия на Е.ОН е записано, че при неспазването им по вина на дружеството, клиентът има право да дири правата си в срок до 90 дни. Това е нарушение на ЗДД, където е установен давностен срок 5 години за главници и 3 години за лихви.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nabirat-zhelaeshti-da-sudyat-EON-85189
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.