© | В България Великден се посреща с боядисани яйца, козунаци и печено агнешко месо, но в различните страни великденската трапеза е различна. На повечето места обаче се месят обредни хлябове.
В Гърция например се месят подобни на козунаци питки, но те не са толкова сладки, в тях се слагат и от великденските яйца, обяснява ПР експертката Мадлен Христозова.
В Мексико обредните хлябове се замесват с подправки, карамфил и сирене, а в Германия пък на Велики четвъртък, който се нарича Зелен четвъртък, се ядат зелени храни.
В Грузия, която е първата страна приела християнството като държавна религия, на Великден се прави Великденска торта, която се носи за освещаване в църквата.
Каквато и да е трапезата, е важно на Великден да се събере цялото семейство и това правило се спазва навсякъде по света. |