Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Намаляват свободните часове във варненските училища
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 21.04.2009Коментари ()599
Свободните часове на учениците във Варненска област са били с 2000 по-малко през март в сравнение с предходния месец. Това съобщи началникът на инспектората по образованието във Варна Николинка Даскалова. .

За 12 673 учебни часа са били осигурени заместващи учители при общо 17 324 потенциално свободни часа в различни училища на областта, уточни Даскалова.

"Още не сме направили подробен анализ, който да отчете по кои от предметите има най-много отсъстващи учители, каза още Даскалова. Добре известно е обаче, че от години недостигат квалифицирани кадри по чужди езици и по информационни технологии".

Чувствителният спад на свободните часове се дължи на предприетите от МОН мерки по програмата "Без свободен час" и в частност на заместването им с уроци по гражданско и здравно образование.

Убедена съм, че през април броят на учебните часове без осигурено заместване ще е изключително малък, тъй като банката ни кадри се увеличава с всеки изминал ден и вече имаме 700 преподаватели в нея, сподели началникът на РИО.

Припомняме, че към средата на миналия месец МОН стартира програма за заместване на отсъстващи учители, с която към инспекторатите в страната започна създаването на специални банки кадри от педагози.

Образователното министерство предоставя допълнителни средства за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които заместват отсъстващи от работа колеги.

Източник: в. "Дневник"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Namalyavat-svobodnite-chasove-vuv-varnenskite-uchilishta-86958
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.