Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сезират прокуратурата за откриването на плажовете
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 09.05.2009Коментари ()740
© Varna24.bg
Два пъти за последните четири години от варненския Червен кръст са предлагали проектозакон за организацията на водното спасяване по нашето Черноморие. Въпреки неуредиците с концесионерите, които разставят постовете на 300-400 м, вместо на 100, родните депутати нехаели. "Чрез Националния съвет на БЧК нашето предложение е внасяно в парламента, но засега всичко е без резултат", каза и зам.-председателят на неправителствената организация Юлиян Страшимиров.

Макар до началото на сезона да остава по-малко от седмица, все още не е сформирана Комисията по откриването на плажовете и басейните, алармира директорът на БЧК във Варна Илия Раев. "През миналата година се откриваха обекти до 20 септември, когато сезонът бе свършил", допълни Раев. Затова той смята да сезира още идната седмица областния управител и прокуратурата. Той посочи, че е повече от нелепо да се откриват обекти, когато сезонът свършва. От организацията ще настояват и да се прекрати практиката след подаването на документи за откриване да имаш правото да пускаш в експлоатация басейн или плаж. "Докато комисията не приеме обекта и не издаде сертификат за водна площ, да нямат право да работят", допълни още Раев. Той отчете, че през 2008 г. 22-ма са се удавили по варненското крайбрежие, а 1704 са били спасени.

Затруднен е достъпът за практическите занятия и изпитите за обучаващите се за спасители на басейн или на море до басейн "Приморски". "Съгласен съм, че базата е малка, но ние трябва да имаме точен график за ползване. Не можем да правим изпити в 8 вечерта. Знаем, че е натоварено, но трябва да се намери място и за водното спасяване, ние влизаме в графика на някой друг", каза и Лавренти Силов. Той допълни още, че в момента ползват басейна 2 пъти в седмицата, а от идната ще станат три.

Управителят на "Спортни имоти" Петър Пасев контрира, че винаги е осигуряван достъп за БЧК. "Нямаме проблеми с достъпа и ползването на басейна", каза и Марияна Петрова, ръководител на курсовете за спасители.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sezirat-prokuraturata-za-otkrivaneto-na-plazhovete-89431
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.