Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пиратите пуснаха отвлечените моряци
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 11.05.2009Коментари ()672
© Impact Press Group
Сомалийските пирати са освободили отвлечените български моряци в събота следобед. Корабът "Malaspina Castle", който беше държан в плен повече от месец в момента плава към пристанище Коломбо в Шри Ланка.

Очаква се плавателният съд да акостира в сигурното пристанище максимум след седмица. Всички хора на борда са в добро здравословно състояние, той е зареден с достатъчно храна, вода и гориво, увери представителят на фирмата оператор "B Navi" Цветан Гъдев. Той, както и представителите на Министерството на външните работи отказаха да коментират каква е била цената за свободата на 21 моряци, сред които 16 българи. Според БГНЕС, позовавайки се на интервю на агенция Ройтерс със сомалийски пират, за освобождаването на кораба са платени 2 млн. долара. По думите на Гъдев, основният проблем за екипажа в момента бил умората, след прекарания в напрежение месец.

Уведомили сме консула ни в Ню Делхи при необходимост да отиде в Коломбо, каза говорителят на външно министерство Драговест Горанов. Това се прави с цел да се осигури безпроблемното прибиране на онези от българите, които пожелаят да слязат от кораба. Все още не се знае колко от тях ще сложат край на контракта си с "B Navi", уточни Горанов. Тепърва компанията оператор ще разговаря с всеки един от моряците, когато корабът акостира в Шри Ланка. Според дадената от кап. Гъдев информация на 4-ма договорите вече са изтекли. Той добави, че "Malaspina Castle" напуска опасния район сам, без военен ескорт. "Главната задача на моряците в първите 2-3 дни, докато стигнат до спокойни води, е наблюдение и охрана. Едва след това ще могат да си отдъхнат", посочи Гъдев. България е уведомила партньорите си от Европейския съюз и НАТО, че корабът е освободен и очаква тяхното съдействие да премине сигурно опасните води, каза пък Горанов.

Членовете на екипажа са разговаряли вече със семействата си. "Увери ни, че всичко е наред. С тях са се отнасяли добре", каза Кирилка Иванова, майка на главния механик Иван Иванов.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 46
11.05.2010 »
08.05.2010 »
06.05.2010 »
06.05.2010 »
11.07.2009 »
03.06.2009 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Piratite-pusnaha-otvlechenite-moryaci-89683
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.