Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РИОКОЗ: Морето край Варна е чисто
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 15.05.2009Коментари ()847
© Varna24.bg
За първи път от две години насам морето край Варна е чисто. Това показаха първите проби за качеството на морската вода, които здравните инспектори взеха в края на април. Така 23-те пункта от Бяла до "Златни пясъци", от които се тества морската вода, вчера показаха, че по цялото крайбрежие пробите отговарят, както на задължителните, така и на препоръчителните норми.

"Това са първите хубави проби на варненския плаж от две години насам. Явно мерките, които взимат концесионерът и общината дават резултат. Важно е по време на активния сезон пробите да се запазят чисти, за да няма проблеми. Освен това сега още е студено, а микробите обичат по-топла вода, така че няма гаранция, че след месец няма да имаме отново мръсни проби", застрахова се д-р Веселина Божилова от РИОКОЗ-Варна.

Въпреки добрите показатели търговският пълномощник на концесионера на варненския плаж "Лазурен бряг 91" Андрей Василев сподели, че има притеснения за летния сезон, тъй като проблемът със замърсяването не е окончателно решен.
През последните две години Южния плаж редовно не отговаряше на препоръчителните норми и пробите бяха с по-високо съдържание на фекални колиформи. Преди две години дори се стигна до затварянето на плажа за седмица, след като в морето плувнаха фекалии.

Източник: в. "24 часа - Варна"



https://www.varna24.bg/novini/varna/RIOKOZ-Moreto-krai-Varna-e-chisto-90389
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.