Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Канада дава 1,3 млн. евро на варненски изобретател
Автор: Екип Varna24.bg 11:09 / 09.06.2009Коментари ()1737
Кредит в размер на 1,3 млн. евро е готова да предостави Канада на варненския изобретател Янчо Желев за реализация на проекта му за система за всички видове охладителни процеси, която снижава консумацията на енергия и фреон до 10 пъти.

Условието е пенсионерът да съфинансира проекта с още 1,3 милиона евро. Кредитът е с 3-годишен срок за издължаване и 6-месечен гратисен период.

Произведението е регистрирано в патентното ведомство на Канада преди години. Янчо Желев е успял да постигне рекордно ниска температура от минус 40 градуса. По негови думи продуктът имал приложение във всички видове климатични инсталации, особено подходящ за кораби, но и за хотелски комплекси, административни сгради и т.н.

Желев обаче е категоричен, че иска да продаде проекта на български инвеститор, който да го реализира в България. Затова и нашенецът е отхвърлил офертите от чужбина. Обърнал се с писмо към шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) д-р Константин Шушулов за съдействие. Няколко месеца след запитването му отговор няма.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kanada-dava-1-3-mln-evro-na-varnenski-izobretatel-94565
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.