115 години от учредяването на тракийско дружество "Странджа" ще отбележат във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:27 / 07.02.2011
1106
115-та годишнина от учредяването на тракийско дружество "Странджа" ще бъде отбелязана на 12 май във Варна. Това съобщи Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество - Варна. Ден по-рано от 15.00 часа отново във Варна ще се проведе отчетно - изборно събрание на Върховния комитет на Съюза на Тракийските дружества в България, на което се очаква да бъде избрано и ново ръководство.

Румяна Вълчева припомни, че на днешния ден /по стар стил/ се отбелязват 111 години от смъртта на Капитан Петко войвода. Животът на войводата е свързан с Варна. Исторически факт е, че през 1879 година Капитан Петко войвода заминава заедно с генерал Скобелев за Русия. Там е приет от руския император, присвоено му е звание капитан. Награден е с орден и имение в Киевска Губерня, допълни Василева. Войводата живее някъде около 10 месеца в това имение, но тъй като не може да е далеч от България и от родния си край, през 1880 година с параход от Одеса тръгва към България. Слиза в Бургас, но под натиска на турските власти му е забранено да отиде в родното си място Доган Хисар в Беломорска Тракия и е върнат във Варна. По тази причина през 1880 година Капитан Петко войвода се заселва във Варна и последните 20 години от живота му са свързани с Варна и с тракийската организация. Румяна Василева припомни, че Петко войвода, заедно с други тракийци бежанци, е учредител на първото бежанско дружество Странджа, което е начало на тракийската организация в България.

"Именно по негова инициатива на 12 май през 1896 година в училище "Методи" около 100 души се събират и учредяват дружество Странджа", каза Василева и допълни, че Петко войвода е бил подпредседател на дружеството до смъртта си през 1900 -та година.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).