Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
12% от бебетата във Варна се раждат недоносени
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 27.09.2012Коментари (0)844
© Varna24.bg
12% от децата, които се раждат в АГ болницата във Варна, са недоносени. Това съобщи управителят д-р Радослав Минков. Основната причина за високия процент е в промяната на стандарта. Допреди 2 години прагът за недоносените е бил 1000 грама. Сега е 620 грама, което затруднява силно отделенията по неонатология, обясни д-р Минков. Друга причина за високия процент са свързани с това, че в АГ болницата раждат жени в риск не само от Варна, но и от цяла Североизточна България. Ако имаше работещи женски консултации и бременните ги посещаваха поне веднъж месечно, повечето от заболяванията можеха да се предотвратят, смята д-р Минков.

Той сподели също, че клиничната пътека за отглеждането на недоносено бебе покрива разходите за 15-дневен период, докато някои от децата остават в неонатологията с месеци. Благодарни сме обаче на държавата, че поема разходите на неосигурените родилки, каза още управителят на АГ-то.

Най-малкото бебе, спасено в неонатологията на лечебното заведение, тежеше едва 530 грама. Сега теглото му е вече 1 890 г, сподели ръководителят на отделението на д-р Снежинка Цветкова. Нашите усилия са насочени към осигуряването на повече и по-качествена апаратура за бебета, добави тя. Отделението разполага с 10 кувьоза, които са на повече от 25 г. и се нуждаят от подмяна. В страните от Западна Европа, когато апаратът навърши 10 г., той се бракува.

Припомняме, Лайънс Клуб - Варна, дари апаратура за недоносените в Специализираната АГ болница. Кувьозът на стойност 16 200 лв. е последна дума на техниката и вече е в действие. Рисковите новородени първо се поставят в инкубатора, където се поддържат оптимална топлина и влажност.

Това е третото ни дарение за СБАГАЛ, подчерта президентът на клуба Нина Кожухарова. Първото е било през 2009 г. и е на стойност около 36 000 лева, като представлява апарат за криотерапия за преодоляване ретинопатията на недоносените бебета. Годишно с него се лекуват около 30 деца. През първите две години след дарението няма рисково новородено дете със загубено зрение.

Второто дарение е през 2011 г., когато след Коледна благотворителна акция, клубът набира средства за закупуване на два специализирани апарата (пулсоксиметри), с които се следи за насищането с кислород на средата и сърдечната честота на преждевременно родените деца. Те са на стойност около 4000 лева.

Благодарим за дарението, още повече, че то е направено във време на криза, каза д-р Минков. Хубавото е, че клубът има намерение да ни помага и за в бъдеще. Той призна, че повечето от даренията са правени от чужди организации, българските са сравнително малко.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (460) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (626) 19%
Пълна трагедия (1729) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: