12 отрязани от помощи заради фирми и пътувания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 30.04.2009
560
Едва на 12 души, които са получавали социални помощи от началото на годината ще се търси отговорност за неправилно подадена молба за получаване на помощи от държавата. "В последно време случаите на умишлено подадени грешни декларации, рязко намаля. Това се дължи най-вече на факта, че молбите се проверяват доста щателно. Затова обикновено с "виновно" сгрешени данни се оказват 1/10 от всички кандидати", каза Адриана Григорова от Регионалната дирекция за социално подпомагане във Варна.

През първото тримесечие на годината директни откази за помощи са получили 164-ма души от Варненска област. Прекратено е изплащането на държавни средства заради бедност на други 127 души. 33-ма от тях са получавали подпомагане повече от определения срок, затова и помощта им се прекратява. За други 37 души задължителният обществено-полезен труд дошъл "в повече". Обикновено общините изискват тези хора да полагат грижи за паркове и градинки, но след отказ от тяхна страна, изпадат от графата на социално подпомаганите. За повече от 40 души през първото тримесечие доходният тест изиграл лоша шега - оказало се, че имат повече доходи, а малка част са се опитали да изхитруват на гърба на държавата, за да вземат помощи. Сред тях все по-рядко се срещат, но все още има собственици на фирми, хора, пътували зад граница, както и такива, които са продали имот или са декларирали неверни данни. Григорова уточни, че досега е имало санкция за един варненец, пътувал зад граница, но впоследствие се оказало, че човекът е пътувал служебно и санкцията отпаднала.

Социалните служби отчитат и с 30 на сто ръст на хората, които ползват технически помощни средства. Повече от половината от тези случаи са от Варненска община. "В някои от молбите засичаме несъответствия - за един и същи човек се иска декубитален дюшек и количка за инвалид. Двете помощни средства на практика се отричат и е естествено едното от тях да отпадне", допълни шефът на Регионалната социална дирекция Мария Чанкова.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).