120 лева глоба при отказ за преброяване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 10.01.2011
817
120 лв. ще е глобата за всеки, който не предостави данни или даде невярна информация в предстоящото национално преброяване през февруари. Досега санкцията за отказ от преброяване беше 60 лв. Тя беше удвоена след промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд, припомни Деян Славов, директор на статистическото бюро във Варна.

Преброяването на населението и жилищния фонд в България ще бъде от 1 до 28 февруари. От 1 до 9 февруари преброяването ще е по интернет. През този период всеки желаещ може да попълни данните за домакинството си в електронен въпросник на сайта на Националния статистически институт. След успешно попълване на въпросника ще се получава специален код, който трябва да се пази и покаже впоследствие на потърсилия ви преброител, обясни Славов.

От 10 до 28 февруари ще се проведе и същинското преброяване, което ще се прави от анкетьори чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата. Преброителите ще бъдат с работно време от 8.00 до 20.00 ч., включително събота и неделя. Те ще разполагат със специални карти, с които ще се легитимират.

При предстоящото преброяване във Варненска област ще бъдат наети 3680 преброители и контрольори. В понеделник, 10 януари, ще бъдат обявени имената на одобрените, като се избира между 4657 кандидати, посочи шефът на местното статистическо бюро. Желаещите да станат преброители и контрольори са на възраст от 19 до 67 години, като сред тях има доста студенти и държавни служители. Имената на одобрените ще бъдат публикувани в районните преброителни комисии, както и в сайтовете на общинските администрации и районните кметства.

Всеки преброител ще трябва да преброи около 200-250 души и 80 жилища. Заплащането ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради, като няма да надхвърля 400 лева. Заплащането на контрольорите ще бъде подобно, като един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители.

От 1 до 9 февруари във Варна ще бъде сформиран център, който ще подпомага гражданите от цялата страна при проблем с онлайн преброяването. За целта в момента тече набирането на кандидати за 18-те места. Работното време на подпомагащия център ще е от 8.00 до 22.00 ч.


Източник: Дарик Радио

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).