142-ма клошари шетат из Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:17 / 04.04.2011
957
142-ма са бездомниците във Варна, вписани в регистъра на дирекция "Социално подпомагане". Малцина от тях имат пенсия или осигурени месечни помощи. Останалите се борят за препитанието си на улицата. Регистърът се води от края на 2009 г. В него са имената на хора с различни съдби и истории. Почти 50 процента от бездомните са от други региони на страната - Враца, Перник, Исперих, Долна Митрополия. Има обаче и родени във Варна, казва Силвия Наумова, началник отдел "Социална закрила" в дирекцията. Най-много сигнали за хора на улицата се получават през зимата. От началото на тази година те са 10. "Опитваме се съвместно с общината да устроим хората, но това става все по-трудно. Капацитетът на Социално учебно-професионалния център е запълнен. Има настанени и в Католическата църква", допълни Наумова.

В момента 52-ма души живеят в общежитието на Социално учебно-професионалния център във Варна, където получават и топла храна 3 пъти на ден. 19 са в пансиона на Католическата църква. Около 5-6 от вписаните в регистъра са устроени в социални домове. "С месеци работихме с мъж, когото накрая успяхме да настаним в Дома за възрастни в Бяла. Последният тежък случай беше с 58-годишен човек с бъбречна недостатъчност, който се нуждаеше от постоянни медицински грижи, защото беше и на хемодиализа. Настанихме го в дом "Гергана", но не след дълго заради тежкото си здравословно състояние, почина", разказа Наумова. Последният сигнал в дирекцията е от сряда миналата седмица. Граждани се обадили за клошарка, която спяла върху решетките отстрани на сградата на Националната агенция по приходите. Докато екипите на Бърза помощ и полицията се озоват на мястото обаче, жената вече не била там. Според социалните работници трудно било и да убедиш част от бездомниците да сменят начина си на живот.

Най-често клошарите избирали за убежища района около Казиното на Морската градина, пейките на Шишковата градина. Настанявали се в изоставени къщи в района на Лятно кино "Тракия", пазар "Чаталджа". През зимния период често се свирали в някой трафопост или до тръбите на отдушниците на ресторанти и големи сгради, откъдето излизала топлина. Прехранвали се с остатъците от храна по кофите и с отпадъците от заведенията за обществено хранене и ресторантите. Понякога храна им носели и живеещите наблизо хора. "Най-необичайното място, на което сме намирали бездомници, е асансьорна шахта в най-горното помещение на блок. Нашите проучвания показват, че често останалите на улицата са били насилници в семейството или злоупотребяват с алкохол. Затова и най-близките са прекъснали всякакви контакти с тях и не ги искат. Други са били измамени от свои роднини с наследствени имоти. Съдбите им са най-различни", разказва Силвия Наумова.

През лятото гледката на заспали по пейките мъже и жени не е необичайна за Варна. Един от постоянно живеещите на улицата е варненец, който някога е бил име в града. Но го измамили роднини с имот. Повече от 10 г. живеел на улицата, разказват социални работници. Не искал помощ. Имал близки в чужбина, които не искал да притеснява. Негов приятел го поканил в големите студове през зимата на топло, но той щял да умре от жега. И пак излязъл на улицата. "Нищо не искам от вас, отдавна не съм кусвал готвено, но не искам да ме записвате на трапезария". Това казал мъжът на социалните работници.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).