142 полицаи ще се грижат за реда по време на балотажа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
07:15 / 07.07.2013
651
Органите на МВР на територията на Община Варна ще осъществяват охрана на 391 секционни избирателни комисии. За охраната им, обезпечаването на обществения ред в и около тях ще бъдат ангажирани: на 06.07.2013 г. - 127 служители на ОД на МВР- Варна, а на 07.07.2013 г. 142 служители на ОД на МВР - Варна.

Охраната на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета на 06 юли след обяд и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на материалите от изборите в Общинската избирателна комисия (ОИК) на 07 юли.

На всички избирателни секции са извършени охранителни и противопожарни обследвания от служители на ОДМВР - Варна и ОУПБЗН - Варна.

По линия на противопожарната безопасност в изборния ден ще бъде осигурено засилено дежурство от състава на ОУПБЗН - Варна.

В ОДМВР - Варна е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите 07 юли.

Звената за издаване на документи за самоличност в ОДМВР- Варна и I, II, III и IV РУП при ОДМВР - Варна ще работят на 06 и 07 юли 2013 г. от 08:00 ч. до 17:00 ч.

До началото на изборния ден в запечатаните изборни помещения не се допускат никакви лица, по никакъв повод.

Изборният ден започва в 07:00 часа и завършва в 20:00 часа.

ОДМВР - ВАРНА НАПОМНЯ, ЧЕ СПОРЕД АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

- В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

-Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. При нарушаване на забраната, комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване и подлежи на санкция в размер на 1000 лв.

- Когато през изборния ден и до края на гласуването секционната избирателна комисия установи наличие на агитационни материали, поставени в изборните помещения или на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, тя незабавно ги отстранява, при необходимост със съдействието на органите на ОДМВР - Варна. Който наруши забраната подлежи нанаказание с глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв.

- Социологически проучвания в изборния ден се извършват извън избирателните секции чрез интервю с гласували избиратели, когато това не създава затруднения за изборния процес. Централната избирателна комисия издава удостоверения на регистрираните анкетьори.

- Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда извън изборните помещения при необходимост и по поискване на председателя на СИК - в изборните помещения.

- Установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления за административни нарушения се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания от Общинската избирателна комисия и Областния управител.

- След отстраняване на нарушенията гласуването продължава.

- В непосредствена близост до изборните места няма да се допуска паркиране на МПС и оставяне на вещи без надзор.

НАПОМНЯМЕ ОЩЕ, ЧЕ СПОРЕД НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, В РАЗДЕЛ III ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ СА ДЕЙСТВИЯ, ПРИ КОИТО:

- чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин се пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран;

- се предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция;

- се организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция;

- с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат поиска или получи имотна облага;

- чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин се попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права.

- За забелязана дейност по купуване на гласове или други нарушения, свързани с упражняването на контрол и незаконно въздействие върху избирателите при провеждането на частичните местни избори за кмет на гр. Варна, може да сигнализирате на тел. 112.

Важно уточнение за ангажиментите по провеждането и опазването на сигурността и спокойствието в изборния ден е това, че според Изборния кодекс на Р. България, отговорност за организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите се осъществява от Министерския съвет и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии. А охраната на обществения ред и правото на гражданите да дадат своя вот е отговорност на служителите на реда от ОДМВР - Варна, които извън избирателните секции следят за реда, спокойствието и сигурността.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).